U ČAST JEDNOG OD NAJZNAČAJNIJIH SRPSKIH SAVREMENIH KOMPOZITORA: Beogradska filharmonija se oprašta od Zorana Erića
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

ne propustite

U ČAST JEDNOG OD NAJZNAČAJNIJIH SRPSKIH SAVREMENIH KOMPOZITORA: Beogradska filharmonija se oprašta od Zorana Erića

Kultura -

Beogradska filharmonija se oprašta od dragog saradnika i kolege, kompozitora Zorana Erića, jednog od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora.

Zoran Erić
foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Već je prva saradnja Beogradske filharmonije sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala da se radi o velikom talentu. Tada je Filharmonija sa uspehom izvela njegovo prvo orkestarsko delo, koreografsku sliku za orkestar Iza sunčevih vrata, koju je naredne godine predstavila i na Dubrovačkim letnjim igrama, a iste godine i na šest koncerata na turneji po Nemačkoj.

Međunarodnu promociju Erićevih dela, Filharmonija je nastavila sa ostvarenjem Cartoon u Moskvi 1995. godine, a naročito sa Šest-scena komentara za tri violine i orkestar koje su izvedene na sedam koncerata švedske turneje 2006. godine.

Zoran Erić
foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila delo Spisak br. 2.

U jubilarnoj sezoni orkestra, skoro 20 godina nakon švedske turneje, Filharmonija je ponovo stavila na program Šest scena-komentara, kao delo je koje je obeležilo noviju istoriju orkestra i koje će biti izvedeno na koncertu 2.2.2024. godine. Uz duboko žalјenje što Zoran Erić te večeri neće biti prisutan na Kolarcu, Beogradska filharmonija će ga se muzikom zauvek sećati.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track