MAJKA SPRKINJA, OTAC MUSLIMAN, DEDA RUS: Jugoslavija je obožavala kao Mariju, a onda je NESTALA SA SCENE i razlog je NEVEROVATAN
Foto: printscreen/youtube

možda niste znali

MAJKA SPRKINJA, OTAC MUSLIMAN, DEDA RUS: Jugoslavija je obožavala kao Mariju, a onda je NESTALA SA SCENE i razlog je NEVEROVATAN

Kultura -

Tri godine prošlo je od smrti Rialde Kadrić, koju je domaća publika zavolela kao Mariju u hit serijalu "Žikina Dinastija". Sa svega 14 godina stala je prvi put u kadar i udahnula život omiljenoj junakinji osamdesetih.

Dolazi iz meštovite porodice, a o svom poreklu govorila je jednom prilikom u emisiji "Balkanskom ulicom".

Marija, Žikina Dinastija, Žika Pavlović, Milan, Boba, Dara, Prija Jelena
foto: YT PrintScreen

- Prvo pitanje koje postavljaju sada u vreme raspada Jugoslavije je koje ste nacionalnosti. Dozvolite da vam predstavim svoje korene, moj deda bio je Rus, majka Srpkinja, a otac musliman, odrasla sam u Srbiji. Udata sam za čoveka koji ima srpske, mađarske, hrvatske i jevrejske korene, sebe predstavlja kao osobu koja je budala jer sebe još smatra Jugoslovenom - rekla je Rialda tom prilikom, a to su retke prilike kada je govorila o svom privatnom životu.

Pekla je zanat sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Darom Čalenić, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon. Njen partner u serijalu bio je Vladimir Petrović kome je to takođe prva velika uloga. Mariju Todorović, kasnije Pavlović je igrala ukupno osam puta.

Rialda Kadrić, Marija, Žikina Dinastija
foto: Printskrin / You Tube

- Rialda i Vlada su bili dobri bez obzira na to što nisu profesionalci. Kad su porasli, mogli smo da ih zamenimo, ali nije bilo potrebe, jer su bili dobri - rekao je ranije za Kurir Jovan Marković, koji je idejni tvorac serijala.

Bizarne slučajnosti u Žikinoj dinastiji

Rialda Kadrić, bila je osam godine mlađa od Vladimira Petrovića. To ne bi bilo nimalo čudno da se njihov prvi poljubac na filmskom platnu, nije desio kada je ona imala svega 14 godina.

Marija, Žikina Dinastija, Žika Pavlović, Milan, Boba, Dara, Prija Jelena
foto: YT PrintScreen

Još jedna zanimljiva slučajnost vezana je za godine legendarne Rialde u odnosu na sina. U vreme snimanja "Šta se zgodi kad se ljubav rodi” (1984) imala je samo 20 godina, a tumačila je majku Miši od nekih 14-15 godina, koga je tada igrao Nikola Kojo. U sledećem nastavku, koji je sniman 1985 godine, ona je imala nepune 22 godine, dok lik Miše više uopšte nije tinejdžer.

Dakle, njih dvoje su praktično bili vršnjaci, ali je uprkos tome ona u tri filma glumila njegovu majku.

Žikina Dinastija
foto: Printscreen YouTube

U "Drugoj Žikinoj dinastiji” (1986) ona ima 23, mada na ekranu to uopšte tako ne deluje, dok je Miša već zagazio u dvadesete, s obzirom da Marija Bobi na samom početku kaže da ima sina koji završava fakultet (Petrović je u tom trenutku inače imao 31 godinu). Drugim rečima, i fiktivni Miša Pavlović je bio vršnjak sa stvarnom Rialdom Kadrić.

Ovo je posledica toga, što je serijal za neke glumce vremenski napredovao brže od njihovog starenja, a za druge sporije. Bilo je nezamislivo da Mariju igra bilo ko sem Rialde, koja je na platnu morala da ostari oko 25 godina za svega devet, dok su Mišu pre Koja tumačili Mihailo Jevtić i Boris Milivojević zato što je lik stario brže nego glumci.

Odlazak u London

Rialda Kadrić
foto: Pritnscreen

Odigrala je još nekoliko manjih uloga, a od početka 90-ih godina nestala je sa ekrana. Povukla se iz glume i posvetila drugoj ljubavi - psihologiji.

Kako bi usavršila znanje engleskog jezika 1984. godine je prvi put boravila u Londonu. Put ju je ponovo odveo u englesku prestonicu dve godine kasnije, ali tada je ostala više od 30 godina. Tamo se zaposlila i udala, a zbog te ljubavi je bila spremna da ostavi sve, napusti Srbiju zauvek i odustane od glumačke karijere.

Rialda Kadrić
foto: printscreen/youtube

U Velikoj Britaniji je prvo radila kao novinarka i reporterka, a potom se specijalizovala za psihoanalizu. Tim poslom se bavi od polovine 2000-ih godina.

Poslednja uloga

Poslednji film koji je Rialda snimila je bila drama Milana Jelića "Čudna noć". Na pitanje novinara zašto je prekinula perspektivnu glumačku karijeru, ona je odgovorila da je to bio mladalački eksperiment i da je posao psihoterapeuta nešto u čemu zaista uživa.

U poslednjem filmskom kadru partner joj je bio zvezda "Harija Potera" Predrag Peđa Bjelac.

- Rialda Kadrić, zagonetna i magična, snimano daleke 1989. Film "Čudna noć", ozbiljna drama režisera Milana Jelića, koji je većinom snimao lagane komedije. Poslednji zajednički Pulski festival 1990. Bivši život - ove reči uputio je medijima Bjelac, nedugo nakon njene smrti.

Smrt

Rialda je umrla 2021. godine, iznenada 25. januara, u 57. godini, u Atini, a kako su pisali mediji preminula je na ulici od srčanog udara. Kako su pisali mediji, Rialda Kadrić preminula je kao i njena majka 1991. godine – na ulici.

Rialda Kadrić
foto: Nebojša Mandić

- Tog 16. januara 1991. godine moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, i rešila sam da ostanem u Londonu i počnem neki novi život - ispričala je svojevremeno Rialda u emisiji “Balkanskom ulicom”.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:52

ŽIKINA DINASTIJA INSPIRISANA PEČENJEM?! Unuka tvorca legendarne komedije obelodanila u emisiji Pusti brigu NIKAKO NE PROPUSTITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track