PRIČA O VLAŠKOJ MAGIJI I OBREDIMA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Predstava Rusalka oduševila publiku u Zaječaru i dobila ovacije
Foto: Zaječarsko pozorište

PRIČA O VLAŠKOJ MAGIJI I OBREDIMA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Predstava Rusalka oduševila publiku u Zaječaru i dobila ovacije

Kultura -

U susret rođendanu pozorišta, koji će biti obeležen 2. februara, u teatru "Zoran Radmilović" u utorak je odigrana predstava "Rusalka", prema tekstu i u režiji Vesne Stanković.

predstava Ruslaka
foto: Zaječarsko pozorište

Ovaj komad donosi priču koja publiku podseća na običaje, verovanja, magijske obrede i rituale kod Vlaha iz Istočne Srbije, a izazvala je ovacije publike. Na sceni su se smenjivale slike živopisnih običaja vlaškog etnosa, začinjene duhovitim narativom u izvođenju Nataše Petrović, Ane Bretšnajder, Miloša Tanaskovića, Jelene Rajić, Branislava Mijatovića i Gabrijela Bećarevića.

predstava Ruslaka
foto: Zaječarsko pozorište

Podsećamo, ova ustanova kulture u Zaječaru formirana je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava "Žita cvetaju" Jurija Mokreva odigrana je 2. februara 1947. godine.

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra, 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji - Susreti profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić".

Nenad Jezdić koji je ove godine nagrađen na Danima Zorana Radmilovića
Nenad Jezdić koji je ove godine nagrađen na Danima Zorana Radmilovićafoto: Promo

Za više od pet decenija, koliko ovaj festival traje, Zaječar je šest puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio 80 nagrada. Takođe na inicijativu teatra, 1992. osnovana je manifestacija "Dani Zorana Radmilovića, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, a nagrada koja nosi ime čuvenog glumca važi za jednu od najprestižnijih.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:42

PREDSTAVA BOLEST MLADOSTI U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track