"BIKOVIĆ JE LAKA META!" Nikola Popević: "Ovaj slučaj je posledica višegodišnje "kulture poništavanja" i LINČA neistomišljenika"
Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić

urednik filmskog programa

"BIKOVIĆ JE LAKA META!" Nikola Popević: "Ovaj slučaj je posledica višegodišnje "kulture poništavanja" i LINČA neistomišljenika"

Kultura -

Odluka produkcijske kuće HBO da prekine saradnju sa Milošem Bikovićem posledica je višegodišnje „kulture poništavanja“ i linča neistomišljenika.

U takvoj atmosferi, a tome treba dodati i ubrzanu podelu sveta na nove geopolitičke blokove, najuspešniji srpski glumac bio je laka meta, navodi odgovorni urednik filmskog programa RTS-a Nikola Popević.

Nikola Popević
foto: Promo

Potez HBO-a da raskine saradnju sa Bikovićem, Popević kaže da nije neočekivan jer je Ukrajina od početka konflikta apelovala da kompanije koje su zadržale poslovne odnose sa Rusijom te odnose prekinu ili da budu primorane na to.

„Trebalo bi podsetiti da je ta akcija imala delimičan uspeh. 'Slučaj Biković' posledica je i višegodišnje 'kulture poništavanja', linča neistomišljenika. U takvoj atmosferi, a tome treba dodati i ubrzanu podelu sveta na nove geopolitičke blokove, najuspešniji srpski glumac bio je laka meta“, istakao je urednik filmskog programa RTS-a.

Zastrašuje to što, kako kaže, nije potrebna neka snažna argumentacija, dovoljno je imenovanje i stvari idu svojim tokom.

Miloš Biković
foto: Kurir

„Pojedinac će tako imati manje slobode ne samo da se izražava nego i da radi, što svet koji nastaje čini sumornim mestom, ali i zanimljivim za praćenje na koji će se način razvijati tržišta“, dodaje Popević.

Na odluku produkcijske kuće HBO reagovao je veliki broj Bikovićevih kolega, obožavalaca i ljudi iz sveta filma. Poznati filmski kritičar Dimitrije Vojnov oglasio se na Iksu uz fotografiju srpskog glumca rečima: „Dinar ukinut i na HBO.“

„Zanimljivo je da Miloš Biković ne gubi pi-ar bitku. Ni vesti o otpuštanju ne uspevaju da objasne gde se on u ovom ratu konkretno ogrešio, što je vrlo značajno. Pritom uspeva da iznese i svoju izjavu u svetske medije. Nešto dobro u svemu što je loše“, dodao je potom Vojnov.

Reditelj i scenarista hit franšize Južni vetar takođe se oglasio povodom čitavog slučaja i upitao dokle će kultura poništavanja (cancel culture) gušiti umetničku slobodu.

„Kao neko ko je odrastao na američkoj kinematografiji i pop kulturi, pitam se koji su dometi i granice „cancel“ kulture. Gde počinje i gde se završava umetnička sloboda“, upitao je Avramović.

Miloš Biković, Miloš Avramović
foto: Damir Dervišagić

Pružajući podršku svom kolegi, Avramović je dodao da nije mogao ni da zamisli da će produkcijska kuća kakva je HBO dozvoliti da im se jedna država meša u odabir glumaca. „Miloš je dobio ulogu jer je talentovan glumac, a izbačen je za pet dana zbog tvita Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje je iznelo maliciozne i neutemeljene izjave“, naveo je reditelj.

(Kurir.rs/RTS/T.J.)

Bonus video:

07:16

BIKOVIĆ JE POD OGROMNIM STRESOM! Eksperti o SKANDALOZNIM optužbama Ukrajine da glumac podržava genocid: SADA IMA SAMO 2 OPCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track