POSLEDNJI FILM ŽARKA LAUŠEVIĆA ZATVARA 52. FEST: Poznat datum premijere priče o trenutku kad je počela kriza na KOSOVU
Foto: Fest

Ne propustite

POSLEDNJI FILM ŽARKA LAUŠEVIĆA ZATVARA 52. FEST: Poznat datum premijere priče o trenutku kad je počela kriza na KOSOVU

Kultura -

Dramatično ostvarenje o ključnim trenucima začetka kosovske krize spušta zavesu na 52. izdanje Festu, čime je potvrđeno pisanje Kurir.

Poslednji film miljenika domaće publike Žarka Lauševića ”Ruski konzul”, koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić, biće prikazan 3. marta, navodi se u saopštenju Cebefa.

film Ruski konzul
foto: Fest

Film ”Ruski konzul” je dramatična priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize i donosi pred publiku zaplet koji nas vaća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Protagonista ovog ostvarenja je srpski doktor Ilija Jugović, koga tumači Nebojša Dugalić, a koji po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu. Na novoj dužnosti upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – “ruskog konzula”, naizgled psihijatrijskog pacijenta, koga igra Žarko Laušević.

žarko Laušević, film Ruski konzul
foto: Fest

”Ruski konzul” tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko” što čini da se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Brojnu glumačku ekipu, pored Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Shafqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

žarko Laušević, film Ruski konzul
foto: Fest

Prerano preminuli ljubimac ovdašnje filmske publike Žarko Laušević, pozorišni, filmski i televizijski glumac, napustio nas je 15. novembra 2023 u Beogradu. Laušević je rođen 19. januara 1960. godine na Cetinju.

Bonus video:

02:27

Sloboda Mićalović Fest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track