U SERIJI "SABLJA" GLAVNA ULOGA BILA JE NAMENJENA SVETSKOJ ZVEZDI: Rođena je u Beogradu, a malo ko zna da je SRPKINJA!
Foto: This and That Productions

viša sila

U SERIJI "SABLJA" GLAVNA ULOGA BILA JE NAMENJENA SVETSKOJ ZVEZDI: Rođena je u Beogradu, a malo ko zna da je SRPKINJA!

Kultura -

Narednog vikenda na male ekrane stiže serija "Sablja", koja je nastala kao zajednička proizvodnja Radio-televizije Srbije i produkcije This and that Productions. Pet godina su njeni kreatori Vladimir Tagić i Goran Stanković radili na pripremi, a od toga tri na razvoju scenarija.

Danica Ćurčić
foto: EPA/ETTORE FERRARI

U glavnoj ulozi je novinarka Danica, koju tumači Milica Gojković. Međutim, ova rola prvobitno je bila namenjena danskoj glumici srpskog porekla Danici Ćurčić. Ova umetnica zvezda je evropskih filmova, a najavljena je na prezentaciji ovog projekta pre nekoliko godina u Sarajevu.

Danica Ćurčić
foto: Netfliks

Ipak, zbog rođenja ćerke, morala je da propusti snimanje. Danica Ćurčić je rođena 1985. godine u Beogradu, ali je veći deo života provela u Kopenhagenu. Njena serija "Lutke od kestena" bila je pre neku godine jedna od najgledanijih serija na Netfliksu.

serija Sablja, Milica Gojković
foto: This and That Productions

Reditelji su zadatak poverili sjajnoj Milica Gojković, koja se odlično snašla kao novinarka u serijalu "Južni vetar".

- Kroz osam epizoda, serija "Sablja" istražuje događaje iz naše recentne prošlosti - ubistvo premijera Zorana Đinđića i ulogu zemunskog klana i JSO u ovom atentatu. Istovremeno, prati likove premijera, političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica, ali i fiktivne likove - mladu i ambicioznu televizijsku novinarku Danicu Mandić, policijskog inspektora Borisa Rakića (Ljubomir Bandović) angažovanog u istrazi i sitnog kriminalca unutar zemunskog klana Uroša Ristića, čija uloga u ovoj priči postaje sve složenija. Paralelno s pripremama, izvršenjem atentata i bekstvom "zemunaca", Danica i Boris, svako na svoj način, pokušavaju da dođu do odgovora na ključno pitanje: ko zaista stoji iza atentata na premijera - stoji u najavi serije.

serija Sablja
foto: This and That Productions

Majku novinarke Danice tumači Jasna Đuričić. U priči o ubistvu premijera i akciji "Sablja" neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić) i drugi.

serija Sablja
foto: This and That Productions

Producent serije je Snežana van Houvelingen, koproducenti su Nebojša Taraba, Miodrag Sila i Martička Božinovska. Serija je dobila podršku RTS, Filmskog centra Bugarske, i EU – u sklopu programa Kreativna Evropa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track