"EKIPI BELOG LOTOSA ŽELIM SREĆU, A MENE ČEKA PUNO ULOGA" Biković osvaja još još jedno veliko tržište, a evo šta kaže o NASLEDNIKU
Foto: ATA images

zadovoljan

"EKIPI BELOG LOTOSA ŽELIM SREĆU, A MENE ČEKA PUNO ULOGA" Biković osvaja još još jedno veliko tržište, a evo šta kaže o NASLEDNIKU

Kultura -

Glumcu Milošu Bikoviću juče je na svečanoj ceremoniji Beogradskog dramskog pozorišta povodom 77. rođendana uručeno priznanje "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos pozorišnoj kulturi. Dramski umetnik, koji godinama uspešno gradi karijeru i u Rusiji, protekle sezone bio je jedan od članova ekipe predstave "Laž" Nikole Ljuce, koja je na svakom izvođenju bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Miloš Biković
foto: Kurir

Tokom ceremonije Biković je iskoristio priliku da se našali sa prisutnima, te se u jednom momentu u šali uvredio jer su ga predstavili kao glumca "srednje generacije", nakon čega je ustao i tražio novu najavu. Publika je glumca pozdravila gromoglasnim aplauzom, a on se u razgovoru sa medijima prisetio svojih početaka, osvrnuo se na otkaz u seriji "Beli lotos" i najavio novi film u Rusiji.

Da li vam se dopala najava?

- Dopala mi se najava, ali sam hteo da malo razbijemo taj oficijelni ton. Kad klinci kao ja počnu da se sećaju šta se desilo pre 15-20 godina, onda je sve jasno.

Šta vama predstavlja priznanje "Tatjana Lukjanova"?

- Nagrada ima jednu nevidljivu vrednost. Ona je jedan šlagvort da se to priznanje opravda u budućnosti. Ako se čovek sastoji od duha i tela, onda bi i pozorište trebalo da se sastoji iz toga. Duh je smisao i ono što ne možemo da percipiramo bez tela, a telo je forma. Zbog toga je pozorište tačka duha i tela. Radujem se što sam prve korake napravio u ovom pozorištu igrajući sa Draganom Nikolićem. U pozorištu sam od 14. godine i radujem se što ova kuća dobija na snazi, sjaju i zdravlju i što je zaposlilo mnogo mladih i talentovanih kolega. Pozorište postaje mesto susreta na kojem duh i telo u tom stvaralačkom daru trijumfuju.

Miloš Biković
foto: ATA images

Sa 14 godina ste prvi put stali na scenu Beogradskog dramskog pozorišta. Kako pamtite početke?

- Imao sam jednu scenu i dve replike sa Draganom Nikolićem. Posle toga su me stavili u kutiju i izneli sa scene. To je bilo sve što sam ja u tim godinama mogao. Svakako, iskustvo koje sam dobio od kolega nema cenu. Nakon predstave sam sedeo sa glumcima u Bifeu i slušao njihove priče. Zahvaljujući tome, malo bliže sam se i upoznao sa tim životom.

Kakvi su vam planovi u narednom periodu?

- Kao što vidite, planovi su podložni promenama u pozitivnom ili negativnom smislu. Svakako, ova godina će biti zauzeta i zasićena projektima. Već sada mi je raspored poprilično ispunjen. Sutra mi je prvi snimajući dan u filmu "Crvena svila", koji se snima u ruskoj kooprodukciji. Snimaće se u Kini i Rusiji. Igram ruskog carskog agenta, koji radi za Komunističku partiju Rusije, a zapravo pokušava da pomogne nekim odbeglim Kinezima, koji su u komunističkoj partiji Kine. Biće dosta projekata, o kojima ne mogu da govorim previše.

Miloš Biković
foto: ATA images

Šta je presudno da prihvatite ulogu?

- Projekti se biraju po kvalitetu. Sada se filmska umetnost i celokupna kinematografija diversivikovala i postoje kvalitetni projekti u Rusiji, Srbiji, Kini, Koreji, na Zapadu. Stvarno ima dosta kvalitetnih projekata. Lično biram one scenarije koje osećam i koji su mi bliski.

Može li domaća kinematografija da parira svetskoj?

- Po nekim projektima može. Autentični su, imaju naš duh i glumački i rediteljski kvalitet. Protkani su određenim smislom za humor i dovoljno kreativnog naboja da stvaramo sadržaj koji je interesantan za svet.

The White Lotus, Beli lotus
foto: HBO

Da li je ostao neki žal za ulogom u "Belom lotosu"?

- Ekipi "Belog lotosa" želim svu sreću, jer mislim da je to sjajan projekat i nadam se da će uspeti, jer su i oni na neki način oštećeni celom ovom situacijom. Nadam se da će da prevaziđu sve i da će im i treća sezona biti fantastična. Pročitao sam scenario i mislim da će biti odlično.

Miloš Biković
foto: Printscreen/Instagram

Kako se snalazite u ulozi oca?

- U ulozi oca se čovek ostvaruje dok je živ. Nadam se da ću se u toj ulozi ostvarivati do kraja života. Videćemo kada ta komunikacija postane malo intenzivnija, sada se ona uglavnom svodi na plač, što moj, što njegov. Mogu da se pohvalim da se nisam plašio da ga prvi put uzmem u ruke.

Bonus video:

00:48

Miloš Biković se uvredio zbog godina i nasmejao sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track