OVACIJE I SUZE NA PREMIJERI U BDP: Neki nisu izdržali da predstavu "Gidionov čvor" pogledaju do kraja i napustili su salu (FOTO)
Foto: Daragana Udovičić

poslavaljen 77. rođendan

OVACIJE I SUZE NA PREMIJERI U BDP: Neki nisu izdržali da predstavu "Gidionov čvor" pogledaju do kraja i napustili su salu (FOTO)

Kultura -

Beogradsko dramsko pozorište je 77. rođendan proslavilo premijerom predstave "Gidionov čvor" u režiji Jane Maričić. Komad je, kako je rekao upravnik Jug Radivojević, posvećen nastradaloj deci u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i čuvaru Draganu Vlahoviću.

U ovoj kamernoj duodrami publika je nagradila ovacijama Mirjanu Karanović i Janu Milosavljević, a neki nisu mogli da sakraju suze. Plakala je Milena Vasić u prvom redu, a potresen viđenim scenama iz jedne američke škole, kraj nije dočekao Ljubomir Bulajić.

Prvo igranje nije nije propustila ni legenda BDP Renata Ulmanski, ali ni glumci Hristina Popović, Slobodan Skerlić i drugi.

1 / 8 Foto: Daragana Udovičić

Komad "Gidionov čvor" otvara pitanja školstva i cenzure u školama na univerzalnom planu, a opet tiče se sistema u SAD. Majka i učiteljica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, tri dana posle tragičnog događaja. U nadmetanju dve snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, odgovarajući paralelno i na pitanje univerzalnosti bola i problema odrastanja mladih danas.

Mirjana Karanović
foto: ATA images

- Sve više se govori o vaspitanju dece, o greškama koje roditelji prave. Mislim da danas više nego ikada roditelji imaju pristup nekim i ozbiljnim i neozbiljnim savetima za vaspitavanje dece, ali, s druge strane, postoji i nešto što je nasleđeno od roditelja, nešto kako su nas vaspitavali, tako da onda i mi to prenosimo na svoju decu. Zbog toga mislim da se i bavimo i ne bavimo dovoljno. To na neki način još uvek zavisi od pojedinca, od roditelja, a što se škola tiče, i tu isto zavisi od toga koliko su učitelji i nastavnici motivisani i koliko žele da se daju u taj posao, ne samo da zarade svoju platu, kojom već godinama vidimo da nisu baš zadovoljni - ovako je za Kurir uoči premijere govorila Mira Karanović.

Bonus video:

01:18

Mirjana Karanović nakon dodele nagrade za životno delo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track