"NAPRAVIO SAM FILM DA POKAŽEM DA JE RADNIČKA KLASA SATERANA U ĆOŠAK" Mladen Đorđević: Prava radnika i na zapadu sve ugroženija
Foto: Promo

Ponovo na Festu

"NAPRAVIO SAM FILM DA POKAŽEM DA JE RADNIČKA KLASA SATERANA U ĆOŠAK" Mladen Đorđević: Prava radnika i na zapadu sve ugroženija

Kultura -

Film "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića svetsku premijeru je imao na 48. Toronto film festivalu, a konačno će biti prikazan i u Srbiji na Festu, kao deo ovogodišnjeg glavnog takmičarskog programa. Autor je u novom ostvarenju na neobičan način uspeo da spoji socijalnu dramu, triler i horor, koji je predstavio pričom o grupi bivših radnika fabrike "Prvi maj" zatvorene sumnjivom privatizacijom.

film Radnička klasa ide u pakao
foto: Sense Production / Banda

Đorđević i novim filmom ostaje veran svom duboko maštovitom i mračnom stilu, te se ostvarenje "Radnička klasa ide u pakao" (u bioskopima tek od aprila, op. aut.) našlo na festivalu kao i neka ranija ostvarenja ovog autora, poput "Made In Serbia" (2005) ili "Sumrak u bečkom haustoru" (2020).

- Osećam se domaće ovde na Festu. Volim ovaj festival jer od samog starta spaja taj arthaus i repertoarski senzibilitet na najbolji mogući način - rekao je bivši selektor Festa pred premijeru novinarima.

Zašto ste fascinirani radničkom klasom?

- Napravio sam ovaj film zašto što imam osećaj da je radnička klasa ugrožena, kao i najveći deo populacije skrajnuta i na margini, i meni je interesantno da u ovom filmu imamo ljude koji su saterani u ćošak. Nemaju izbora i ostaje im da pogledaju u sebe i tu pokušaju da pronađu izgubljenu snagu i dignu glavu i uzvrate udarac.

film Radnička klasa ide u pakao
foto: Sense Production / Banda

Junaci vašeg filma, stiče se utisak, samo žele da zauzmu mesto te klase. Okreću se bogu, a na kraju đavolu.

- Moji junaci prolaze put, jedan komplikovan put unutrašnjeg oslobađanja pre svega, da bi bili spremni za spoljnu akciju, tako da taj kraj treba tako protumačiti da oni konačno ustaju, dižu glave i da su spremni da zadaju udarac. Verujem, pre svega, u unutrašnju revoluciju koja se onda manifestuje spolja. A inače, to je univerzalni problem, ja ovde govorim o generalno svetskom problemu elite. Mislim da će u bliskoj budućnosti krupni kapital veći deo čovečanstva gurnuti u mrak.

Film je premijeru imao u Torontu. Kako je reagovala publika?

- Sve se manji broj art haus filmova bavi problemima radničke klase. Levica na zapadu smatra da je problem radničke klase rešen, a činjenica je da su prava radnika i na zapadu sve ugroženija. Zato mislim da se ovaj film dobro prima i kod publike na zapadu, sudeći prema prijemu, na festivalima sve se više ljudi i na zapadu prepoznaje u problemima koje imaju moji junaci.

Mirsad Tuka
foto: YouTube/ eBrcko.net

U vašem filmu je svoju poslednju ulogu ostvario Mirsad Tuka.

- Naša saradnja je bila izuzetna. Svi smo, naravno, jako bili potreseni vešću o njegovoj smrti. Video sam ga mesec dana pre nego što je umro i izgledao fantastično. Uopšte, nisam mogao da pretpostavim da će to desiti. On je bio od početka na glumačkim probama s nama i gradio je taj jedan kolektivni lik.

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track