VOLJENI ALBANSKI GLUMAC SNIMIO POSLEDNJE SCENE S LAUŠEM: Vezan je za SRBIJU, a ovako je govorio o Beogradu i Gagi Nikoliću
Foto: Aleksandar Jovanović, Fest

velika premijera na festu

VOLJENI ALBANSKI GLUMAC SNIMIO POSLEDNJE SCENE S LAUŠEM: Vezan je za SRBIJU, a ovako je govorio o Beogradu i Gagi Nikoliću

Kultura -

I glumac Enver Petrovci deo je sjajne ekipe filma "Ruski konzul" reditelja Miroslava Lekića prema romanu Vuka Draškovića.

Enver Petrovci
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dugoočekivano ostvarenje, u kome je poslednju svoju ulogu ostvario Žarko Laušević, dolazi u domaće bioskope od 7. marta, a premijerno će biti prikazan pet dana ranije na zatvaranju 52. Međunarodnog filmskog festivala- FEST.

Petrovci s pravom nosi danas epitet najvoljenijeg živog albanskog glumca u bivšoj Jugoslaviji. On je godinama nosio je repertoar Narodnog pozorišta, Ateljea 212 i Beogradskog dramskog pozorišta, a danas živi pomalo zaboravljen u svojoj rodnoj Prištini. Petrovci s ponosom kaže da je odrastao u kući koja se graniči s dvorištem pravoslavne crkve Sveti Nikola. Zbog toga ga vrlo često tamošnji mediji nazivaju srpskim špijunom, a u "Ruskom konzulu" snimio je potresne scene s Žarkom Lauševićem.

film Ruski konzul
foto: Fest

U istoriji srpskom pozorišta ostaće upamćen po ulogama u delima Bore Stankovića.

-Diplomirao sam sa Mitketovim monolozima. Kada sam pročitao “Koštanu” ja sam bukvalno razgovarao sa Borom Stankovićem. Znam da mi mnogi ne veruju, čak mi je i žena zabranila da pričam o tome. I tako, malo-pomalo, pa razgovaramo. Znam da zvuči malo čudno, ali ja verujem da je Bora to za mene pisao.Srpski narod nije svestan koliko je on veliki. Nisam patetičan kada kažem da bih još jednom želeo da zaigram u “Koštani”, a posle mi ne bi bilo žao i da umrem – govorio je glumac u Nišu kad je bio gost Filmskih susreta.

Dara Džokić
foto: Igor Mandić

Petrovci je kao beogradski student, koji je glumu završio u klasi Minje Dedića, čiji đak je bio u Laušević. Studirao je sa Darom Džokić, Danicom Maksimović, Dragoljubom Dendom, Branislavom Lečićem i gotovo dve decenije na ovdašnjim scenama nanizao uloge koje su ostale upamćene po snažnoj ekspresivnosti. Pamte se i njegova ostvarenja u sropskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. U Ateljeu je, kao student, bio miljenik Dragana Nikolića.

- Bio sam ponosan što je mene izabrao da mu idem po cigarete. Bilo je i u Ateljeu 212 sranja i pičkaranja, ali ne mržnje – ovako je dramskim umetnik opisao druženje s Gagom.

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

Film „Ruski konzul“ donosi pred publiku priču koja nas vraća u dramatične godine, koje se mogu smatrati ključnim trenutcima kosovske krize, koja će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Glavni junak ove filmske sage je srpski leka i psihijatar Ilija Jugović (Nebojša Dugalić) koji po kazni dobija premeštaj bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića - RUSKOG KONZULA (Žarko Laušević), naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “ Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”. Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

žarko Laušević, film Ruski konzul
foto: Fest

Glumačku podelu, pored Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Shafqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Telekom Srbija i Vision Team stoje iza ovog filmskog ostvarenja, a distribucija filma je poverena kući Art Vista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track