OBUKLE SU NOŠNJU, OBULE PATIKE, ZAPEVALE HIT I UKRALE ŠOU Otkrivamo ko su žene čiji je nastup na PZE izazvao ŠOK (FOTO)
Foto: Nada Zlatić

SVAKA ČAST

OBUKLE SU NOŠNJU, OBULE PATIKE, ZAPEVALE HIT I UKRALE ŠOU Otkrivamo ko su žene čiji je nastup na PZE izazvao ŠOK (FOTO)

Kultura -

Ako je suditi po pozivima za nastupe, srpski pobednik ovogodišnjeg PZE je sastav, koji se čak nije ni takmičio, već je na manifestaciji bio u revijalnom programu. Reč je o članicama izvorne grupe "Dragačevski vez" koje su Abinu pesmu "Money, money, money" izvele uz trubačku pratnju proslavljenog Dejana Petrovića. Kažu da pozivi stižu sa svih strana, a umesto izvornog repertoara, traži se upravo pesma sa nastupa. Ne obaziru se na prozivke za to što su umesto u opancima na scenu izašle u patikama.

Reč je o šest veoma obrazovanih žena,većinom u penziji, koje su se pre desetak godina u rodnim Lučanima udružile u pevačku izvornu grupu da se druže, pevaju i putuju. Sve ove godine izvode isključivo pesme izvornog karaktera, dok rok ili pop muziku nikada nisu pevale. Nesvakidašnji nastup uz trubačkog virtuoza doneo im je slavu, kakvu nisu mogle ni da zamisle.

Čačak, dragačevski vez, Dragačevo, izvorna grupa
foto: Nada Zlatić

- Svi smo prijatno iznenađeni, nismo ni slutile šta će iz ovoga izaći. U ovim godinama nama je ovo hobi i uživanje. Verovatno se svi pitaju kako smo uspele iz izvornog miljea da se prestrojimo u pop muziku. Muzikom sam se profesionalno bavila više od pet decenija, a pre svega pevanjem. U grupi imamo još dve dame koje su muzički profesionalci, i vokalno i instrumentalno sa zavidnim muzičkim obrazovanjem. Iako je naša grupa ranije izvodila samo izvorne pesme, profesionalnost i umeće su doprineli da otpevano ovu stranu numeru, koja nam istina nije fah. Smatram da smo uradile dobar posao, a to zaključujem na osnovu komentara koje čujem u javnosti. Pozivi za učešće na raznim manifestacijama su usledili gotovo sutradan nakon našeg nastupa u Beogradu - kaže Radojka Milošević, jedna od članica grupe “Dragačevski vez” nekadašnja pobednica festivala na "Ilidži".

Ove dame kažu da ih slava ne plaši, kao ni kritike, od kojih priznaju isključivo mišljenje svojih unuka i dece. Sve dok oni tvrde da su "ukrale šou" ne brinu ih komentari u kojima piše da su zaboravile opanke. U šali za sebe kažu da je pametnije da ih za godine ne pitamo, jer se i one nekada prepadnu, odakle im snaga u ovim godinama.

- Kada sam pre više godina počela da pevam unuci su mi kupili slušalice, s jasnim ciljem koji ne bih obrazlagala. Međutim, kada smo pripremali oesmu za PZE svi su bili oduševljeni i stari i mladi, a to ipak nešto znači. Neki nam zameraju i kažu da smo “ismejali narodnu nošnju” jer smo na nastupu nosile patike. Naravno da ćemo da nosimo i nešto moderno, jer je numera upravo bila spoj tradicionalnog i modernog. Uostalom kompletno veče je bilo posvećeno grupi Abba. Da smo pevale izvornu pesmu, nošnja bi bila kompletna, sa opancima. Ovako nemam dilemu. Da smo dobar utisak ostavile svedoče brojni pozivi za nastupe, ugovoreni su Ohrid u Severnoj Maledoniji i BiH. Ostale vanredne pozive ćemo uskladiti sa našim kalendarom gde inače redovno nastupamo. Ljudi nas sa svih strana zovu upravo zbog neobičnog aranžmana pesme “Money, money, money”. Pitaju nas da li ćemo prepevati nešto slično u pop ili rok maniru, odgovor je hoćemo, i biće to iznenađenje - izjavila je Nadežda Zlatić, vođa i član stalne postave grupe "Dragačevski vez" koja broji šest članova.

Odluku da se pojavimo sa Dejanom Petrovićem u revijalnom delu je doneo kolegijum RTS-a. Kvalifikovalo nas je umeće da izvorne pesme izvodimo na šest različitih melodijskih načina, po čemu je Dragačevo etnomuzikološki poznato. Njihov urednik je uradio aranžman, a mi smo pesmu otpevale s lakoćom. Probale smo svega pet do šest puta pre nego što smo s Dejanom ušle u studio u Sevojnu da pesmu snimimo – priča Nadežda, inače profesor matematike u penziji dodajući da je istu pesmu davnih godina, takođe na svoj način otpevala i Lepa Lukić.

Pored Nadežde i Radojke vokalnu grupu čine još i Nada Miletić, učiteljica u penziji, Branka Paunović, penzionerka s muzičkim obrazovanjem, Milka Maksimović, trgovac u penziji i Amalija Matijašević, radnica vojne fabrike “Milan Blagojević”. Osim što pevaju svaka od njih svira bar po jedan instrument.

(Kurir.rs/D.Č.)

Bonus video:

01:17

NIJE MI BILA FAVORIT, DAO SAM JOJ POENE ČISTO RADI PODRŠKE! Član žirija PZE za Kurir: Pobeda Teya Dore me je IZNENADILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track