KOSOVKA DEVOJKA PONOVO PRED PUBLIKOM: Dela Uroša Predića iz privatnih kolekcija PRVI PUT U JAVNOSTI i besplatan PROGRAM ZA DECU
Foto: Kurir

galerija sanu otvara svoja vrata

KOSOVKA DEVOJKA PONOVO PRED PUBLIKOM: Dela Uroša Predića iz privatnih kolekcija PRVI PUT U JAVNOSTI i besplatan PROGRAM ZA DECU

Kultura -

Izložba "Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice", čiji su autori dr Snežana Mišić i prof. dr Igor Borozan, svečano će biti otvorena u utorak, 12. marta, u 19 sati, u Galeriji SANU.

Uroš Predić
foto: Printskrin / You Tube

Nastala je kao rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine.

Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, a izložbu će otvoriti akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

 akademik Zoran Knežević
akademik Zoran Kneževićfoto: SANU

Na izložbi će se naći i radovi Uroša Predića iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: "Devojka na studencu", "Kosovka devojka", "Nadurena devojčica", "Hercegovački begunci" i mnoge druge.

Kosovka Devojka
foto: Tamara Trajković

Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi će biti dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Prigodan program i za najmlađe

Takođe, tokom trajanja izložbe biće organizovan i bogati prateći program, ali i poseban program namenjen najmlađima u želji da se bolje upoznaju sa njegovim radom.

U Galeriji SANU biće realizovan edukativni program za decu "Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić".

Uroš Predić, slika
foto: Arhiva

Edukativni program se sastoji od tri identična interaktivna vođenja, tokom kojih deca, kroz interakciju sa originalnim umetničkim delima, edukativne igre i razgovor sa muzejskim edukatorom, ulaze u Predićev umetnički svet i otkrivaju priče koje se kriju iza tragova njegove četkice.

Učešćem u programu, svako dete će na poklon dobiti dečju publikaciju "Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić". Publikacija sadrži kratke priče o Predićevom životu i umetničkim delima, kao i interaktivne, edukativne i kreativne zadatke.

Na pojedinačnom vođenju može učestvovati maksimalno 30 dece uzrasta od 5 do 10 godina.

dete, devojčica, brojevi
foto: Aaron Amat / Alamy / Alamy / Profimedia

Učešće deteta potrebno je prijaviti popunjavanjem elektronskog upitnika, koji se nalazi ispod. Ulaz je besplatan.

Subota, 23. mart, od 12 do 13 sati / Prijavite se OVDE.

Subota, 20. april, od 12 do 13 sati / Prijavite se OVDE.

Subota, 18. maj, od 12 do 13 sati / Prijavite se OVDE.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:18

OVDE JE STRELJAN SAVA ŠUMANOVIĆ: Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici čuva sećanje na zverski ubijene Srbe (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track