KRALJEVČANI SE SEĆAJU PRERANO PREMINULOG PISCA: Gradska biblioteka ustanovila NAGRADU Goran Petrović za neobjavljenu zbirku priča
Foto: Laguna

PETROVIĆU U ČAST

KRALJEVČANI SE SEĆAJU PRERANO PREMINULOG PISCA: Gradska biblioteka ustanovila NAGRADU Goran Petrović za neobjavljenu zbirku priča

Kultura -

Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva ustanovila je književnu nagradu "Goran Petrović" za neobjavljenu zbirku priča mladih autora, do 35 godina starosti.

Goran Petrović
foto: Laguna

Ova nagrada, uz podršku lokalne samouprave i uz saglasnost porodice, dodeljivaće se svake druge godine u čast nedavno preminulog književnika Gorana Petrovića, redovnog člana SANU, koji je profesionalno sazrevao u kraljevačkoj biblioteci, najpre kao bibliotekar, a potom i kao glavni i odgovorni urednik "Povelje".

Nagrada "Goran Petrović" sastoji se od novčanog dela, plakete, objavljavanja rukopisa u ediciji "Povelja" i grafike istaknutog umetnika Veljka Mihajlovića. Odluku o dobitniku donosiće stručni žiri koji će činiti predstavnici kraljevačke biblioteke, "Povelje" i lokalne samouprave, kao i predstavnici SANU i Filološkog fakulteta u Beogradu.

Goran Petrović
foto: ATA images

- Nagrada koju smo osnovali trebalo bi da orijentiše mlade stvaraoce da pišu kratku pripovednu formu, pre svega zato što je Petrović bio suvereni majstor u ovoj oblasti književnog stvaranja i što nam se učinilo da je roman već dovoljno povlašćen formalni književni obrzac. Petrović je pisac koji je u stanju da nadahne mlade stvaraoce i siguran sam da ćemo jednog dana imati divnu kolekciju knjiga koje sabiraju kratke priča kakve bi se i njemu svidele, kaže književnik Dejan Aleksić, urednik "Povelje".

Prema rečima Miloša Milišića, predsednika Književnog kluba “Kraljevo”, Goran Petrovć svojim književnim delom nije zadužio samo Kraljevo, grad u kojem je rođen i u kojem je proveo najveći deo svog života i tu napisao svoja najznačajnija dela, već i srpsku knjižnjvnost i jezik.

Goran Petrović
foto: Laguna

Konkurs za nagradu "Goran Petrović“, za neobjavljenu zbirku kratkih priča autora do 35 godina starosti, otvoren je do 1. novembra ove godine, što je ujedno i krajnji rok za slanje rukopisa pod šifrom na adresu: Redakcija Povelje, Cara Dušana 39, 36000 Kraljevo, sa napomenom – za Nagradu „Goran Petrović“. Dobitnik nagrade biće proglašen 26. januara 2025. godine.

Inače, ovu inicijativu pre mesec dana, nakon smrti uvaženog srpskog pisca i akademika Gorana Petrovića, pokrenuo je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track