DVE STVARI ZAJEDNIČKE SU SLOBI MILOŠEVIĆU I GAGI NIKOLIĆU: Malo ko zna šta je POVEZIVALO predsednika Jugoslavije i slavnog glumca
Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

čudne slučajnosti

DVE STVARI ZAJEDNIČKE SU SLOBI MILOŠEVIĆU I GAGI NIKOLIĆU: Malo ko zna šta je POVEZIVALO predsednika Jugoslavije i slavnog glumca

Kultura -

Na današnji dan pre osam godina preminuo je bard domaćeg glumišta i večiti šmeker Dragan Gaga Nikolić u Beogradu. Dramski umetnik sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, gde počiva pored supruge Milene Dravić.

Ana Vučković, Dragan Nikolić, Nacionalna klasa
foto: Printscreen

Tragom "šarmera za sva vremena" dišu beogradske ulice oko Kalenića, na Čuburi i Crvenom krstu, gde je odrastao i živeo, ali prolazi i kroz kafane u centru i Nikolićevo matično pozorište Atelje 212.

Bogata karijera

Prvu značajniju ulogu ostvario je u filmu "Kad budem mrtav i beo" (1967) režisera Živojina Pavlovića, a nakon toga snimio je više od 120 filmova i TV serija, a ostvario je i zapaženu pozorišnu karijeru igrajući u Beogradskom dramskom pozorištu i, najvećim delom, u Ateljeu 212.

U filmu 'Kad budem mrtav i beo'
U filmu "Kad budem mrtav i beo"foto: Printscreen YouTube

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su "Nacionalna klasa", "Poslednji krug u Monci", "Ko to tamo peva", "Kad budem mrtav i beo", "Balkan ekspres", "Banović Strahinja", a veliku popularnost stekao je igrajući Prleta u seriji "Otpisani".

Obraz uz obraz
Obraz uz obrazfoto: Printscreen

Bio je i vrhunski šoumen, što je dokazao i u televizijskom šou programu "Obraz uz obraz", koji je vodio zajedno sa suprugom Milenom Dravić. Važio je za predstavnika beogradskog šarma, istinsku legendu srpskog glumišta. Dobitnik je brojnih društvenih i umetničkih priznanja za svoj rad.

Počeci

Kao sedamnaestogodišnjak položio je prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju na kojoj je diplomirao glumu.

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

Izjavio je da je na prijemno ispitu imao ogromnu želju da uspe, pa je na pitanje profesora ume li da peva, skočio na sto i sa zamišljenom gitarom u rukama počeo iz sveg glasa da peva tadašnji hit "24.000 poljubaca" Andrijana Celentana.

Profesori su bili u šoku, ali primljen je uz konstataciju da ima "toliku dozu bezobrazluka i upornosti da će, verovatno, znati da se bavi tim poslom".

Neverovatne slučajnosti

Deset godina pre nego je Gaga preminuo na današnji dan napustila nas je još jedna ličnost - Slobodan Milošević. Biviši predsednik Srbije i SR Jugoslavije preminuo je 11. marta 2006. godine u Hagu.

Slobodan Milošević
foto: Profimedia

Milošević je pronađen mrtav u jutro 11. marta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala. Čuvar je odmah pozvao zapovednika i lekara pritvora. Lekar je potvrdio da je Milošević mrtav.

Prilikom obdukcije tela Slobodana Miloševića je utvrđeno da je neposredni uzrok smrti infarkt.

Slobodan Milošević
foto: BAS CZERWINSKI / AFP / Profimedia

Jedna od poslednjih osoba koja je Miloševića videla u Hagu bio je novinar Miodrag Popov, koji se tog susreta prisetio tokom ispovesti koju je letos poverio Kuriru.

- Išao sam u haški zatvor nekoliko puta u posetu svom prijatelju Vinku Pandureviću, za koga i danas smatram da je nevino osuđen. Vodio sam i ćerke da vide taj segment neizbrisive istorije. Takvu istoriju, koju nigde drugde i nikad više neće moći upoznati. Sećam se, da bi ušao, morao si da prođeš kroz sedamnaest vrata.

Slobodan Milošević
foto: PETER DEJONG / AFP / Profimedia

Tamo sam prvi put video uživo Slobodana Miloševića. Sticajem okolnosti, ja sam poslednji novinar koji je s njim razgovarao. Nekoliko meseci kasnije je umro. Njegov pritvorski "komšija" Vinko je to prvi video i istog momenta mi javio. Ja sam tako bio u prilici da to javim svim medijima i tako je vest o smrti Miloševića istog trenutka obišla svet, pre nego što su prekinute sve telefonske veze s Hagom - rekao je Popov u ispovesti za Kurir.

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće.

Još jedna slučajnost

Pored istog datuma rođenja bivšeg predsednika i legendarnog glumca povezuje još jedna stvar.

Mural Mileni i Gagi
Mural Mileni i Gagifoto: Printskrin/Instagram

Obojica su rođeni 20. avgusta, sa jednom razlikom - Gaga je bio dve godine mlađi od Miloševića, koji je rođen 1941. godine. Dragan je rođen u Beogradu, a Slobodan u Požarevcu.

Bonus video:

01:03

MILOŠEVIĆ NIJE PREDAT, NEGO PRODAT Toma Fila otkrio: Rus mi je rekao da je za taj posao isplaćeno između 15 i 30 miliona dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track