ISTORIJA SRPSKE I JUGOSLOVENSKE KVIR KINEMATOGRAFIJE: U Solunu prikazan dokumentarac "Topli film", a glavne uloge poverene njima
Foto: Promo

Uskoro pred publikom

ISTORIJA SRPSKE I JUGOSLOVENSKE KVIR KINEMATOGRAFIJE: U Solunu prikazan dokumentarac "Topli film", a glavne uloge poverene njima

Kultura -

Dokumentarac "Topli film" Dragana Jovićevića premijerno je preksinoć prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Solunu.

Publika ga je odlično prihvatila, a očekuje se da kod nas bude prikazan na Beldoksu. Film prati dvojicu mladih glumaca koji istražuju temu reprezentacije LGBT osoba u jugoslovenskom i srpskom filmu i društvenih okolnosti u kojima su nastajali kako bi se pripremili za svoje predstojeće LGBT uloge.

Topli film
foto: Promo

- Đorde Mišina i Đorđe Galić su studenti glume pred koje smo stavili dilemu da li na početku karijere treba prihvatati ulogu u nečem što je seksualno i politički subverzivno. Njihove privatne dileme se prelamaju s pokušajem sistematizacije i istorizacije tretmana kvir likova i s društvenim promenama u jugoslovenskom filmu. Samim tim, igrani delovi su dekonstrukcija različitog pojma tretmana kvira po dekadama Jugoslavije i kasnije Srbije - navodi autor.

Dragan Jovićević
foto: Damir Dervišagić

U filmu se pojavljuju Želimir Žilnik, Milan Jelić, Jovan Marković, Srđan Dragojević, Mladen Đorđević, Miloš Timotijević, Predrag Azdejković i drugi.

Bonus video:

02:18

Đorđe Mišina došao da podrži prijatelja i kolegu Vojaža iz serije U klinču

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track