"MISLIO SAM DA JE TO IZA MENE" Dragan Mićanović u herojskoj komediji, a Anita Mančić STAVILA BRKOVE: Pitala sam zašto ja?
Foto: Nebojša Babić

u susret premijeri

"MISLIO SAM DA JE TO IZA MENE" Dragan Mićanović u herojskoj komediji, a Anita Mančić STAVILA BRKOVE: Pitala sam zašto ja?

Kultura -

Herojska komedija "Sirano" u režiji Gorčina Stojanovića premijerno će biti izvedena u utorak na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Komad Edmona Rostana koji donosi priču o večitoj borbi između čovekove potrage za slobodom i ljubavlju važi za jedno od kapitalnih dela svetske književnosti. Pred publiku postavlja pitanje da li izuzetan pojedinac ima pravo na potpuno ostvarenje obeju ideala.

Dilema

Gorčin Stojanović
foto: Marina Lopičić

- "Sirano" je jedno od tih kapitalnih dela svetske dramske baštine i igra se onda kad imate Sirana. Komad se ne postavlja ako nemate naslovnu ulogu. Nisam mogao da smislim ko bi drugi mogao biti ovde umesto Dragana Mićanovića - istakao je Stojanović i osvrnuo se na proces pripreme.

- Ovo je prvi pozorišni komad koji sam pročitao sa 10 godina. Čitao sam prvi čin mnogo puta i čini mi se da ga i danas znam napamet. Pre nego što sam upisao Akademiju, gledao sam Mustafu Najdarevića u ulozi Sirana i tada sam počeo da se dvoumim da li bih ja mogao to. Prošle su godine, ja se nisam usudio. Pre 15 godina smo Dragan i ja pominjali Sirana kod Branka Cvejića u kancelariji i shvatili smo da se slažemo oko osnovnog koncepta. Ponovo su prošle godine i mi konačno imamo Sirana. Mi našeg Sirana počinjemo od kraja, a ne od početka. Vrlo tradicionalna i apsolutno savremena predstava.

predstava Sirano
foto: Nebojša Babić

Naslovna rola poverena je Draganu Mićanoviću, koji sa ovim komadom gaji posebnu vezu.

- Mene je moje pozorište iznenadilo, jer sam se lagano pripremao za kralja Lira (smeh). Kad su mi rekli da treba da igram Sirana, nisam znao da li treba da ih mrzim ili volim. Mislio sam da je to iza mene. Sa Siranom sam se sreo prvog dana na Akademiji i stvarno sam mislio da je moje vreme za ovu rolu prošlo. Međutim, kad sam pročitao Gorčinovu adaptaciju, zaljubio sam se po ko zna koji put. Prezimili smo uz Rostanove stihove, maštajući i stvarajući jedan svet. Ono što smo ljubomorno čuvali sve ove mesece ćemo konačno podeliti s publikom - objasnio je Mićanović.

Savremen

predstava Sirano
foto: Nebojša Babić

Marija Vicković oživeće lik Roksane, koja ju je kupila na prvo čitanje adaptacije.

- Kada mi je Gorčin ponudio ulogu Roksane, bila sam malo skeptična. Ne želim da se vraćam u godine kada igram šiparice, jer me interesuju zreli likovi. Međutim, kod Gorčina je dopušteno sve što pije vodu. Pre nekoliko večeri jednoj od proba je prisustvovao Miki Manojlović. Igrao je ranije u ovom komadu i dopala mu se predstava. Međutim, imao je jako zanimljiv komentar. Rekao je da ako postoji ženski lik koji žene žele da igraju, a da je toliko glup, to su Roksana i Ofelija - objasnila je uz osmeh glumica.

Iako je od svetske premijere komada prošlo više od veka, tekst je savremen i aktuelan.

predstava Sirano
foto: Nebojša Babić

- Nismo pravili predstavu o kulturološkom stereotipu da je Sirano dobar. Stvari su mnogo komplikovanije. Predstava je aktuelna, ne zbog dnevnopolitičkih dešavanja i lekcija koje bi trebalo sa scene kazivati, nego zato što u pozorište dolazimo kako bi nam ukazalo na naše nesavršenosti i pružilo nam utehu. Zato se bavim pozorištem, da se opomenem ko sam i šta sam, da ne mislim o sebi bolje nego što jesam i da se utešim zbog svih nesavršenosti koje posedujem. To radim i kao publika. U životu sam radio mnogo ženskih komada, ali sam povremeno imao potrebu da radim takozvane velike muške naslove uz koje se suočavam sa onim što u meni ne valja. Reč je o tragikomediji i publika tek treba da se uveri da li je Sirano dobar i koliko.

1 / 7 Foto: Nebojša Babić

Ostale uloge poverene su Nebojši Milovanoviću, Joakimu Tasiću, Nini Martinović, Vesni Stanković, Marku Janketić, Stefanu Jevtoviću, Slobodanu Tešiću, Lazaru Đukiću, Hristini Tatić, Vukašinu Jovanoviću i mnogim drugim.

Novo ruho

Glumica Anita Mančić oprobaće se u ulozi muškarca De Giša, što joj je, kako je istakla, bilo posebno inspirativno.

predstava Sirano
foto: Nebojša Babić

- I mene je moje pozorište iznenadilo. Očekivala sam da će me prepoznati kao žensko (smeh). Toliko sam se nudila kao Hamlet tako da je ovo kao neka audicija. Pitala sam Gorčina zašto ja. Da mi je dao da igram Roksanu, isto bih ga pitala, ali bi mi bilo logičnije. Onda sam shvatila da mi je Gorčin dozvolio da se igram ovom ulogom i ovo mi je jedno od slađih putovanja koje sam imala. Toliko je imao poverenja u mene. Dođite da vidite brkatu ženu, kao cirkus, debelog muškarca i čoveka sa ogromnim nosem - poručila je uz osmeh glumica.

Bonus video:

02:42

PREDSTAVA BOLEST MLADOSTI U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track