NJEGOVO TELO NAŠLI SU ALASI! Juga je obožavala Dragana i Pepija, a blizance zadesila JEZIVA SUDBINA i njihova smrt je MISTERIJA
Foto: Printscreen

zvezde jugoslavije

NJEGOVO TELO NAŠLI SU ALASI! Juga je obožavala Dragana i Pepija, a blizance zadesila JEZIVA SUDBINA i njihova smrt je MISTERIJA

Kultura -

Dva najpoznatija blizanca domaće kinematografije, Predrag i Dragan Laković, rođeni su na današnji dan 1929. godine u Skoplju.

Svojim specifičnim i toplim pojavama mnogima su obeležili detinjstvo, ali i kasniji period života, a ostavili su značajan trag u glumi.

Isti, a različiti

Predrag Pepi Laković u seriji 'Bolji život'
Predrag Pepi Laković u seriji "Bolji život"foto: Printscreen

Predrag Pepi Laković, koji je ostao upamćen po ulogama običnih ljudi, mahom marginalizovanih, melanholičnih samotnjaka i boema, bio je pet minuta stariji i dva kilograma lakši od svog brata blizanca Dragana. Jedva je preživeo, ali je nadživeo brata, od čije smrti se nikada nije oporavio.

Predrag je bio klasni kolega Olivere Marković, Đuze Stojiljkovića i Vlaste Velisavljevića na tada prvoj klasi novoosnovane Akademije za pozorište, film, radio i televiziju. Krajem četrdesetih je dobio nekoliko uloga u, tada avangardnom, Beogradskom dramskom pozorištu.

Predrag Laković
foto: Pritnscreen

Do kraja sedamdesetih, Laković je odigrao više od 40 uloga u televizijskim projektima. Publika ga najviše pamti po ulozi Koste Pavlovića, urnebesnog ujaka iz Pariza u seriji „Bolji život“. Znamo ga i po filmovima "Majstori, majstori", "Tango Argentino", "Dom za vešanje". Poslednja uloga mu je bila u filmu Emira Kusturice "Crna mačka, beli mačor“. Tu je tumačio rasejanog matičara, ali taj film nažalost nije završio.

Dragan je pak sa druge strane karijeru gradio radeći sa decom. Igrao je u filmovima i vodio je brojne emisije za decu, a "Deco, pevajte sa nama" obeležila je detinjstvo mnogih. Takođe, publika ga pamti i po roli u seriji "Ljubav na seoski način".

Dragan Laković u 'Žikinoj dinastiji'
Dragan Laković u "Žikinoj dinastiji"foto: Printscreen

Njegove nezaboravne kreacije zabeležene su i u legendarnim emisijama za decu „Na slovo, na slovo“ i „Laku noć, deco“. Objavio je veliki broj gramofonskih ploča sa dečjim pesmama, na stihove Duška Radovića i Ljubivoja Ršumovića, a na muziku Aleksandra Koraća i Vojkana Borisavljevića.

Smrt Dragana Lakovića

Preminuo je iznenada 31. maja 1990. godine u svom stanu od infarkta, spremajući se za predstavu koju je trebalo da igra tog dana. O njemu su kružile jezive priče da je bio beskućnik i da su ga pronašli mrtvog u vozu koji je putovao na relaciji Beograd – Bar, ali to nisu bile istinite tvrdnje.

Dragan Laković
Dragan Lakovićfoto: Printscreen

U znak sećanja na Dragana Lakovića, vrtić u Bloku 61 na Novom Beogradu dobio je ime po ovom umetniku.

Smrt Pepija Lakovića - Jeziva misterija

Predrag je bio veliki boem, individualac, samotnjak i, kako su ga opisivali, povučeni sanjar i zamišljeni pecaroš sa Mrtve Tise. Voleo je da se osami u svojoj skromnoj vikendici na Bisernom ostrvu, u blizini Čuruga.

Predrag Laković
Predrag Lakovićfoto: Pritnscreen

Tu, na Mrtvoj Tisi, je pecao, da bi 9. septembra 1997. otišao na pecanje i nikada se nije vratio. Njegovo beživotno telo su pronašli lokalni alasi. Udavio se, a priče o tome da je izvršio samoubistvo nikada nisu potvrđene, ali ni demantovane, te je zbog toga njegova smrt i dalje pod velom misterije.

Bonus video:

00:35

Glumac Milan Marić se oglasio povodom otvaranja Firefly Studios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track