FENOMEN GENERACIJE Z I FLEKSOVANJA: Studenti FDU izveli predstavu PREZRELI Radeta Josipovića, a čekaju nas još 3 premijere
Foto: Ana Petrović

Ne propustite

FENOMEN GENERACIJE Z I FLEKSOVANJA: Studenti FDU izveli predstavu PREZRELI Radeta Josipovića, a čekaju nas još 3 premijere

Kultura -

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu pokrenuli su projekat "Mladi o mladima" pod nazivom "Under pressure", na kome će premijerno biti izvedeno pet pozorišnih predstava, nastalih po tekstovima studenata dramaturgije.

Izvođenja su otvorena za publiku na sceni "Mata Milošević" (Bulevar umetnosti 20), već su izvedene drame "Razlozi za život", u režiji Milana Bogdanovića, i "Prezreli" Radeta Josipovića, a u sredu veče u 19 časova publika će moći da pogleda dramu "Golotinja" Lee Petrov, u režiji Ognjena Dragovića.

predstava Prezreli
foto: Ana Petrović

U predstavi "Prezreli" pet junaka koji se nalaze na deset godina mature Rada, Jovana, Nebojšu, Simonu i Vasu igraju Ana Ćurčić, Jovana Berić, Mitar Milićević, Vedran Borovčanin i Aleksa Marković.

- Probe su trajale više od mesec i po dana. Drama je namenski pisana za ispit. Cela klasa je imala zadatak da sarađuje s kolegama s dramaturgije. Imali smo inicijalnu ideju, koju smo im predložili, a oni su je dodatno razradili. Za vreme zimskih praznika sam u kontaktu sa Sofijom Dimitrijević odlučio da ćemo zajedno nastaviti saradnju - kaže reditelj.

Rade Josipović, Sofija Dimitrijević
foto: Kurir

Sofija je imala zadatak da radi kao dramaturškinja na komadu svoje mlađe koleginice Jelene Krdžavac.

- Ona je postavila odličnu bazu pitanjem: Šta se dogodi kad se ljudi okupe na proslavi povodom 10 godina mature? Meni je to kao dramaturškinji bilo važno da iz svakog lika izvučem njegovu srž. Ono od čega je Rade kao reditelj krenuo jeste fenomen generacije Z, a to je fleksovanje (hvalisanje materijalnim stvarima, prim. aut.) Pitanje je bilo šta je ono čime današnje generacije uslovno fleksuju kada se pojave na nekom okupljanju i koje su tajne koje u međuvremenu isplivavaju - objasnila je Dimitrijevićeva.

predstava Prezreli
foto: Ana Petrović

Milan i Rate, kao i ostale njihove kolege, studenti su treće godine režije u klasi profesorke Alise Stojanović i asistentkinje Tare Manić. Želja autora je da sa ovim komadom idu na festivale, ali i da dopišu još neke scene.

- U Beograd sam došao iz Kosjerića, 1997. sam godište. Sasvim slučajno sam došao na prijemni i zavoleo režiju. Bavio sam se ranije glumom, ali ne bih mogao da se bavim tim poslom. Imamo u planu proširenje celog programa, nadamo se da ćemo imati celovečernju predstavu - zaključuje Josipović.

Nova izvođenja

Predstavu "Ptico moja gorka" Alekse Parovića, u režiji Anđele Krunić, premijeru će imati 26. aprila u 19 sati, dok će o datumu prvog izvođenja komada "Nemamo kamp-prikolicu, a i da imamo, nikome ne bismo rekli" Jane Milivojević, u režiji Nine Račete, javnost biti naknadno obaveštena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track