NIKOLA TESLA SAMO JEDAN DAN PROVEO U SRBIJI: Dejan Stojiljković o naučniku iz druge perspektive otkrio zašto NIJE PRIMLJEN SANU
Foto: Profimedia

NIKOLA TESLA SAMO JEDAN DAN PROVEO U SRBIJI: Dejan Stojiljković o naučniku iz druge perspektive otkrio zašto NIJE PRIMLJEN SANU

Kultura -

Luksuzno bibliofilsko izdanje knjige "Nikola Tesla: Pesnik nauke" Dejana Stojiljkovića konačno je pred publikom u izdanju "Medivesta".

Autor u deset poglavlja pokušava da odgonetne zagonetnu ličnost velikog naučnika prateći njegov životni put od rodnog Smiljana do Njujorka.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Ovo delo otkriće čitaocu od koga je Tesla nasledio talenat za pronalazaštvo, kakvi su bili njegovi prvi dani u Americi, zbog čega je dugo vremena važio za jednog od najpoželjnijih njujorških neženja, ali i mnoge druge zanimljivosti.

Nijagara Fols, Nikola Tesla, spomenik, Nijagara, nijagarini vodopadi
foto: Profimedia

- Većina knjiga i monografija o Nikoli Tesli koncentriše se na njegovu naučnu karijeru. Ja sam pisao o celokupnom njegovom životu, od toga kad je bio dete, ko su mu bili otac i majka i kako je kopao kanale u Njujorku kad je došao, njegovom sukobu sa Edisonom, životu u visokom njujorškom društvu i mnogim drugim stvarima - rekao je Stojiljković i opisao kako je izgledao jedan Teslin dan u Srbiji.

Dejan Stojiljković
foto: Laguna

- Jedno poglavlje govori o tome kako je izgledao jedan dan kad je Nikola Tesla bio u Srbiji. On je samo jedan dan proveo u Srbiji za ceo život, a knjiga otkriva kako je izgledao susret s kraljem Aleksandrom Obrenovićem i osvrće se na razloge što nije primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Dejan Stojiljković
foto: Bookmate

Da su dela Dejana Stojiljkovića omiljena među čitaocima, svedoči i činjenica da je njegov roman "Konstantinovo raskršće" nedavno dobio drugo izdanje u "Laguni", a po motivima ovog dela snimljena je i serija u produkciji "Fajerflaja".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track