"UMRO SI PRED SAM KRAJ SVOG ŽIVOTA" Evo ko je bio Pantelija iz "Maratonaca", proslavio ga film u kom nema nijednu repliku (FOTO)
Foto: Centar film

neobično

"UMRO SI PRED SAM KRAJ SVOG ŽIVOTA" Evo ko je bio Pantelija iz "Maratonaca", proslavio ga film u kom nema nijednu repliku (FOTO)

Kultura -

Ime Radisav Lazarević mnogima ne znači mnogo, ali kada kažete Pantelija, svi znaju na koga mislite jer su replike iz legendarnog filma "Maratonci trče počasni krug" ušle u svakodnevni govor.

Pantelija, Radisav Lazarević
foto: Printscreen/Youtube

Gorepomenuti Radisav je glumio (bolje reći "glumio") Panteliju Topalovića u ostvarenju iz 1982. godine i to je bila njegova prva i jedina filmska uloga jer je bio pozorišni glumac. Iako slabo zahtevna uloga, bila je dovoljna da bude nezaboravna.

Rođen je u Vučitrnu 8. novembra 1903. godine u porodici Nenada Lazarevića, uglednog predratnog veterinara u Kosovskom Pomoravlju.

Radisav Lazarević, Pantelija
foto: Centar film

Odrastao je na Prilužju. Jedan od presudnih trenutaka u karijeri Radislava Lazarevića je bila lokalna putujuća karavan predstava iz 1921. godine, u Prištini u kojoj je igrao u predstavi "Konji se igraju vrani".

Pantelija, Radisav Lazarević
foto: Printscreen/Youtube

Preminuo je 15. aprila 1990. posle teške bolesti.

Podsetimo, radnja filma "Maratonci trče počasni krug" je smeštena 1935. godine, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, u maloj srpskoj palanci.

Priča se događa u vremenu između dvaju ratova (1935). U familiji Topalović, koju čini šest generacija muškaraca - najmlađi ima 25 godina a najstariji 120 - dolazi do velikih sukoba, jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, koji decenijama, s kolena na koleno, drži njegova porodica.

Maratonci
foto: Printscreen

Proizvodnja mrtvačkih sanduka je sve unosnija, uvodi se nova tehnologija, sahranjuje se brže i lakše, nastupa vreme krematorijuma. Ali, najmlađeg člana porodice Mirka (Bogdan Diklić) sve to ne zanima; on želi da se bavi filmom, zaluđen tom idejom od strane svog najboljeg prijatelja Đenke. Mirko je zaljubljen u Kristinu, koja ne mari za njega i zaljubljena je u Đenku. Kristinin otac, Bili Piton, nabavljač mrtvačkih sanduka za firmu Topalovića „Dugo konačište”, hoće da utera stari dug i ucenjuje porodicu. On traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti ili da uda svoju ćerku jedinicu za Mirka a da dug uđe kao njegov miraz, odnosno suvlasništvo u firmi.

(Kurir.rs/T.J.)

Bonus video:

03:48

Tajne kultnog filma Maratonci trče počasni krug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track