"ZA PREDSTAVU SE NIKAD NE ZNA DA LI ĆE BITI USPEŠNA ILI NE" Dubravka Mijatović o komadu "NESTAJANJE", a evo ko je bio na PREMIJERI
Foto: Damir Dervišagić

atetelje 212

"ZA PREDSTAVU SE NIKAD NE ZNA DA LI ĆE BITI USPEŠNA ILI NE" Dubravka Mijatović o komadu "NESTAJANJE", a evo ko je bio na PREMIJERI

Kultura -

Veliki uspeh Ateljea 212 nakon subotnje premijere predstave "Nestajanje" hrvatskog pisca Tomislava Zajeca u režiji Sanje Mitrović! U velikom stilu vratila se na scenu Dubravka Mijatović, ali dugim aplauzom i ovacijama pozdravljeni su i sjajni Svetozar Cvetković, Dejan Dedić, Milica Janevski, Jelena Ilić, Branka Petrić, Natalija Stepanović i Đuro Brstina.

Atelje 212, Nestajanje
foto: Boško Đorđević

Radnja komada je smeštena u intelektualnu višu srednju klasu hrvatskog građanskog društva, gde univerzitetski profesori, umetnici, naučni istraživači, policija, gotovo svi predstavnici društva učestvuju u kolopletu intimnih odnosa i zakonskih prestupa u zloupotrebi dece. Priča paralelno prati dve porodice, porodicu žrtve i porodicu zlostavljača, gradeći tako dinamičku dramsku radnju, bogatu vrlo snažnim karakterima i sukobima, obrtima i emocijama.

Dubravka Mijatović
foto: Damir Dervišagić

- Zadovoljna sam. Posle dva meseca proba mislim da smo napravili to što smo hteli i drago mi je što smo progovorili na ovu temu (zlostavljanje dece, op. aut.) - rekla je Dubravka za Kurir.

Ona je nedavno proslavila tri decenije predstave "Ljubavno pismo", pa smo je pitali da li "Nestajanje" može da postigne sličan uspeh.

- Za predstavu se nikad ne zna da li će biti uspešna ili ne. Tu stvarno moraju da se slože sve kockice. "Ljubavno pismo" je ipak jedna posebna priča. Igramo je već 30 godina, što je stvarno veoma retko. To je druga vrsta predstave i komedija, a ljudi to vole da gledaju po nekoliko puta. Uživam da igram u oba žanra - otkrila je glumica.

Svetozar Cvetković
foto: Damir Dervišagić

Svetozar Cvetković igra u komadu profesora i zlostavljača dece.

- Tema i tekst su veoma provokativni i kod nas nije rađeno ništa slično, a rediteljka Sanja Mitrović, koja ne živi u Srbiji, odlučila se za jedan zanimljiv postupak. Imam već dovoljno godina da mogu da igram i ovakve stvari. Nije mi tu ništa bilo teško. Imati ovakve partnere na sceni bila je privilegija, pa sam se osećao veoma prijatno - istakao je Cvetković.

On se osvrnuo i na saradnju s Dubravkom Mijatović:

- Poslednji put smo radili pre desetak godina i tada smo otkrili da možemo da budemo sjajni direktni partneri. Sada smo se opet našli i na kraju smo nešto dobro napravili.

Atelje 212, Nestajanje
foto: Boško Đorđević

Prvu veliku premijeru u Ateljeu 212 imala je i Milica Janevski.

- Publika nije disala, što smo mogli da vidimo sa scene. Zadovoljni smo i uzbuđeni. Radili smo ovaj komad u velikoj tišini. Mislim da smo napravili važnu predstavu. Ceo proces je bio težak i mukotrpan. Tema koju tretiramo svih nas se tiče. Mora o ovome naglas da se govori. Nemam još uvek decu, ali potrebno je da se svi sektori društva pobrinu da zajedno izgradimo zdravije društvo - poručila je glumica.

Dejan Dedić
foto: Damir Dervišagić

Zadovoljan je i Dejan Dedić, koji igra jednu od žrtava.

- Kada bude ovakav aplauz na kraju, znači da je bilo stvarno dobro. Ljudima se dopala predstava. Ne bavimo se samo nasiljem nad decom nego i drugim traumama. Treba da pričamo svi o tome što više. Teško je danas podizati decu jer svi imamo repere iz svog odrastanja, koji su danas malo prevaziđeni. Nekad je dobro i da deca udare i glavom o zid, ali da se ne povrede. Najbolje se uči na sopstvenim greškama - poručio je Dedić.

1 / 8 Foto: Damir Dervišagić

Premijeru komada "Nestajanje" nisu propustili Gorica Popović, Hana Selimović, Vladimir Aleksić, Branimir Brstina, Jelena Milašinović, reditelj Ivan Vanja Alač i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track