ZDRAVKO ŠOTRA IMA SVOJU PLAŽU NA DRINI: Evo gde se nalazi romantično kupalište i kako je dobilo ime po čuvenom reditelju FOTO
Foto: ATA images

Ovo možda niste znali

ZDRAVKO ŠOTRA IMA SVOJU PLAŽU NA DRINI: Evo gde se nalazi romantično kupalište i kako je dobilo ime po čuvenom reditelju FOTO

Kultura -

Legendarni reditelj Zdravko Šotra snimio je na desetine serija i filmova, ali ušao je u istoriju kao neko ko je uspeo za života da postane i geografski pojam. Naime, nadomak Banje Koviljače, na putu prema Malom Zvorniku, na Drini se nalazi popularni etno-turistički kompleks, gde se nalazi Šotrina plaža. Romantično kupalište je spasao od propadanja i oživeo reditelj, jer je tu snimao brojne scene serija "Greh njene majke" i "Nepobedivo srce", nastale po romanima Mir-Jam.

Šotrina plaža
foto: Kurir

- Sreća je i kad stekneš prijatelja kao što je Zoran Mirković, čovek koji je na zapuštenim njivama kraj Drine stvorio mali turistički raj "Sunčanu reku". Tu smo više puta snimali, pa je on plažu nazvao Šotrina plaža. To sam shvatao kao šalu, ali novine Šotrinu plažu počeše da spominju kao geografski toponim. Vidi vraga - ovako je Šotra zapisao u svojim memoarima "Držeći se za vazduh", koji je objavila izdavačka kuća "Vukotić medija".

Šotrina plaža
foto: Kurir

Naselje ima i Robert de Niro

Šotra nije jedini koji nedaleko od Drine ima svoj kutak. Kada je krajem šezdesetih godina poznati američki glumac Robert de Niro putovao auto-stopom kroz Srbiju, put ga je doveo i na obalu reke Drine, u Banju Koviljaču, u blizini etno-sela "Sunčana reka".

Robert de Niro
foto: Profimedia

Pored reke Drine je prenoćio. Ona je ostavila na njega veliki utisak i, sećajući se jedinstvene i neponovljive reke, on je svojoj kćerki dao ime Drina. Sada je tu njegovo naselje.

- U znak zahvalnosti što je našu Drinu predstavio svetu u najlepšem svetlu, mi smo jedno naše naselje nazvali "Robert de Niro"... - piše na sajtu ovog ento-sela.

Sloboda Mićalović, Anđelkina kapija
foto: Kurir, Printscreen

Mnogo poznatija u narodu je Anđelkina kapija - zidana kamena ograda u trebinjskom Starom gradu, koja je s početka 21. veka postala novonastala turistička destinacija Trebinja. Kapija koja privlači sve veći broj turista i posetilaca ovog drevnog grada u Hercegovini postala je popularna pošto je navodno kroz nju u seriji "Ranjeni orao" prolazila glumica Sloboda Mićalović i ulazila u dvorište kuće u kojoj je stanovala. U stvarnosti, glumica nije ulazila u dvorište iza ove kapije, već u dvorište sasvim druge kuće u centru Beograda. Zahvaljujući ovoj seriji, a potom i istoimenom filmu Zdravka Šotre, iz 2008. i 2009. godine, kapija je postala brend grada na Trebišnjici.

Zdravko Šotra, promocija
foto: ATA images

Zdravko Šotra je nedavno objavio "Mojih 500 glumaca", kapitalni izdavački poduhvat "Službenog glasnika" i "RTS izdavaštva".

- U prvih 65 godina, Šotra je potpisao sedam režija u pozorištu, 67 TV drama, 26 igranih serija sa 234 epizode, 17 filmova, 12 dokumentarca, 22 emisije poezije i muzike, 29 snimaka i prenosa pozorišnih predstava. I sasvim smo sigurni da to nije sve, ali recimo da je to ta brojka. Knjiga je istorija jugoslovenskog i srpskog glumišta - rečeno je na promociji knjige.

Bonus video:

01:23

ZDRAVKO ČOLIĆ ODBIO LEGENDARNU PESMU Kad je video da je propustio HIT tražio OVO! Ova žena napravila je LEGENDARNE NUMERE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track