FRANCUSKI KNJIŽEVNIK NA MOLIJEROVIM DANIMA: Andrej Makin gost u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu, a evo gde i kad potpisuje dela
Foto: Beta Miloš Miškov

veliki autor

FRANCUSKI KNJIŽEVNIK NA MOLIJEROVIM DANIMA: Andrej Makin gost u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu, a evo gde i kad potpisuje dela

Kultura -

Čuveni francuski pisac Andrej Makin nekoliko dana već boravi u Srbiju. Gost je Molijerovih dana koji se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji odvijaju od 8. do 11. maja u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Čuveni pisac će u petak biti gost tribine, koju organizuje "Laguna" u 17 časova u knjižari "Delfi" kod SKC, a posvećena je njegovom književnom dragulju "Prijatelj Jermenin", u kom otkriva nezaboravnu epizodu iz svoje rane mladosti. Naš izdavač dosad je objavio još dva njegova romana "Francusko zaveštanje" i "Stari kalendar jedne ljubavi".

Andrej Makin
foto: SANU

Ugledni svetski pisac i francuski akademik posetio je Srpsku akademiju nauka i umetnosti i susreo se sa akademikom Zoranom Kneževićem, predsednikom SANU, i dopisnim članom Jovanom Delićem. Tom prilikom bilo je reči o kulturnim vezama i potrebi razvijanja dublje saradnje između Francuske i Srbije. Tokom posete Akdemiji, on je pogledao izložbu "Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice" u Galeriji SANU i obišao Palatu SANU.

Uroš Predić
foto: Wikipedia, Privatna Arhiva

Andrej Makin, član Francuske akademije, rođen je u Krasnojarsku u Sibiru 1957. godine. Krajem osamdesetih nastanjuje se u Francuskoj. Autor je veoma značajnog i mnogo puta nagrađivanog književnog opusa: dobitnik je Gonkurove nagrade, Gonkurove nagrade gimnazijalaca i nagrade "Mediči" za roman "Francusko zaveštanje" 1995, Velike nagrade RTL i Lire za "Muziku jednog života" 2001, dodeljeno mu je priznanje "Princ Pjer od Monaka" za celokupno delo 2005, potom je 2013. dobio i nagradu "Kazanova" za roman "Voljena žena", a 2014. i svetsku nagradu "Čino del Duka", takođe za celokupno stvaralaštvo. Nekoliko dela objavio je i pod pseudonimom Gabrijel Osmond.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track