"OŽIVLJAVANJE SVETA MRTVIH BILO JE MOJ GLAVNI ZADATAK" Milan Todorović o seriji DUG MORU, Stefanu Kapičiću i Žikinoj dinastiji
Foto: Monte Royal Pictures promo

INTERVJU

"OŽIVLJAVANJE SVETA MRTVIH BILO JE MOJ GLAVNI ZADATAK" Milan Todorović o seriji DUG MORU, Stefanu Kapičiću i Žikinoj dinastiji

Kultura -

Za kraj uzbudljive TV sezone, pred letnju pauzu, na male ekrane je stigla serija "Dug moru". Novih 12 epizoda ove mistične drame s triler i mitskim elementima, u zajedničkoj produkciji Telekoma Srbija i "Monte rojal pikčersa", emituje se subotom i nedeljom od 21 čas počevši od 4. maja, ekskluzivno na Superstar kanalu. Novi reditelj ove priče Milan Todorović za Kurir otkriva tajne ispred i iza kamere.

Milan Todorović
foto: Monte Royal Pictures promo

Šta nam donose vaše epizode?

- Četvrta sezona odlazi korak dalje u svakom smislu i nudi nešto što možda nije nikad ni viđeno u domaćoj televizijskoj ponudi. Mističnost, koja je postepeno gradirana tokom cele serije, u ovoj sezoni postaje u potpunosti dominantna i rukovodi postupcima svih likova i utiče na sve događaje. Nove epizode donose odgovore na sva pitanja koja su postavljena u prethodnim sezonama. Olgin nestanak i to šta joj se desilo okosnica je misterije, ali i mistike cele sezone. Takođe, imamo i neke nove likove koji dolaze na Lušticu, ali i stare koji se vraćaju. "Svi su ovde, zato što dolazi kraj", kao što kaže lik Seke Sablić u seriji.

Kako je bilo raditi na obali mora? Nije vam prvi put.

- Bilo je uživanje raditi na ovoj seriji i imali smo osećaj kao da radimo svoj autorski film, a ne četvrtu sezonu neke televizijske serije. Mislimo da je podrška i poverenje producenata Bojane Maljević i Bojana Maljevića za naše ideje bila od esencijalnog značaja kako bismo dobili neku posebnost koju smo pokušali da postignemo. A neke od epizoda zaista zvuče toliko drugačije od klasične televizijske forme da je velika hrabrost to odobriti. To su epizode koje će sigurno odskočiti i razdrmati gledaoce i ostaće im dugo u sećanju.

Milan Todorović, Milan Konjević
foto: Nemanja Nikolić

Kakva je bila saradnja s Milanom Konjevićem i kako ste podelili posao?

- S Milanom Konjevićem je uvek odlična saradnja i uvek se radujem prilici da zajedno radimo, još od našeg prvog igranog filma "Zona mrtvih". U ovoj sezoni ima nekoliko paralelnih tokova priče, pa nije bilo teško da se podelimo - ja sam više bio fokusiran na "svet mrtvih", a Milan na "svet devedesetih". Mislim da je to sve zajedno jako dobro osmišljeno i uklopljeno s glavnim tokom priče koji se dešava u realnosti, u sadašnjosti. Struktura svake epizode nam je pružala dovoljno veliku slobodu da mešamo svetove, ali i da svako od nas ostavi svoj autorski pečat na scenama koje je radio. Svaka scena, svaki svet i svako vreme u seriji ima neku svoju logiku i razjašnjenje - tako da se svi ti dramaturški tokovi pomalo razlikuju, ali na kraju spajaju u furioznoj završnici. Imamo tri sveta u priči, ali jednu sudbinsku nit, koja povezuje prošlost i sadašnjost, žive i mrtve, ali i sve događaje iz svih prethodnih sezona.

Šta je bio najveći izazov za vas kao reditelja u žanru koji je vaša šolja čaja, a šta kao jednog od scenarista? Da li ovakve priče mogu da imaju srećan kraj?

- Ako kraj nije srećan, možda još uvek nije kraj... Serija "Dug moru" jedna je od najzanimljivijih serija koje su se ikada pojavila na domaćem televizijskom prostoru. Najveći izazov predstavljala je činjenica da se uključujemo u rad na četvrtoj sezoni ovako kompleksne serije. Odgledali smo prve tri sezone pre početka rada na scenariju i shvatili koliko je bogata i raznolika tapiserija koju su autori postavili pre nas i kako je svaka sezona bila potpuno drugačija i posebna, a opet kompaktna sa ostatkom serije. Shvatili smo da je naš osnovni zadatak da ostanemo verni svemu što je urađeno do sada, ali da dodamo nešto novo, nešto svoje.

Milan Todorović
foto: Slavic Artists Management, Aleksandar Letić

Ideja mi je bila da se način na koji su scene režirane i osmišljene jasno razlikuje u svetu mrtvih u odnosu na realan svet. Svet mrtvih je bio kao jedan autorski film koji je utkan u televizijski format. To je moralo da bude prirodno i organski kako bi funkcionisalo kao celina.

U seriju je stigao i Stefan Kapičić. Da li ste za njega namenski pisali ovu ulogu?

- Zapravo - da! Prva stvar o kojoj sam razmišljao bila je da osmislim lik za Stefana Kapičića jer sam imao veliku želju da radim s njim, pošto smo zaista bliski prijatelji. Lik je pisan za njega i jako mi je drago da je pristao da radi s nama na ovoj seriji, s obzirom na to da je uglavnom angažovan na holivudskim projektima, kao što je sada Marvelov film "Dedpul i Vulverin". Misteriozni lik kog Kapičić igra u seriji "Dug moru", a kog smo mi zvali Visoki, ostaće tajanstven do samog kraja sezone.

Milan Todorović
foto: Monte Royal Pictures promo

Zajedno ste počeli Stefan i vi. Šta kažete danas kad pričate o svojim počecima?

- Mi smo studirali zajedno, ista smo generacija na Fakultetu dramskih umetnosti. Ne pričamo toliko o počecima, koliko o nekim budućim projektima koje želimo da radimo zajedno. Nadam se da će se makar deo tih planova ostvariti u skorijoj budućnosti, jer je saradnja s Kapičićem fenomenalna. Veliki profesionalac, izuzetno talentovan i harizmatičan glumac, i divan prijatelj!

Kakva iznenađenja nas čekaju do kraja i da li je ovo veliko finale serije ili ne?

- Ova sezona predstavlja epsku završnicu i klimaks cele serije. Otkrićemo da je baš sve bilo na neki način povezano i da je sudbinski vodilo ka ovakvom kraju. Olga postaje ratnica svetlosti koja na svom putu mora da pobedi onostrane sile koje su se nadvile nad njenim životom. Ovo jeste veliko epsko finale serije. Klimaks prve četiri sezone i kraj jednog poglavlja, ali nikako i kraj serije. Želimo da nastavimo da širimo svet ove serije i već imamo planove za petu i šestu sezonu.

Milan Todorović
foto: Privatna Arhiva

Šta biste voleli da radite na televiziji? Kako napreduje priča sa filmom za decu "Hajduk u Beogradu"?

- Trenutno sam angažovan na američkoj seriji "Bibliotekari: Novo poglavlje", koja je nastavak jedne od mojih omiljenih serija - tako da mi je jedna velika želja već ostvarena! A "Hajduk u Beogradu" biće moj sledeći televizijsko-filmski projekat. Naime, Telekom Srbija uključiće se u produkciju filma i serije po kultnom romanu Gradimira Stojkovića. Snimanje bi trebalo da krene ove godine u koprodukciji sa firmom "Moskito ADV".

Šta je s vašim filmom "Žikina dinastija"? Da li ste morali da da radite potpuno novi scenario zbog smrti čuvene Marije?

- Nismo radili novi scenario, u pitanju je isti scenario koji je dobio sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije, ali je morao da bude malo adaptiran iz produkcionih razloga. Mogu da potvrdim da snimanje počinje u prvoj nedelji septembra ove godine i da će biti megahit!

Bonus video:

03:21

Bojana Maljević o trećem nastavku serije Dug moru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track