ONA SVOJIM ĐACIMA NIKADA NIJE DAVALA JEDINICE: Razloge Desanke Maksimović treba da čuju i roditelji i nastavnici (VIDEO)
Foto: Kurir

životna priča

ONA SVOJIM ĐACIMA NIKADA NIJE DAVALA JEDINICE: Razloge Desanke Maksimović treba da čuju i roditelji i nastavnici (VIDEO)

Kultura -

Desanka Maksimović je bila jedna od najpoznatijih srpskih pesnikinja, profesorka književnosti i članica Srpske akademije nauka i umetnosti

Pesme Desanke Maksimović su mladalačke i pune entuzijazma, a ona je bila plemenitog srca i sve je obasjavala svojom dobrotom i čistom dušom. Omiljena i među đacima kojima je predavala. Na mreži X kruži snimak koji najbolje pokazuje zašto je bila toliko voljena.

Ona je na pitanje kakva je bila učiteljica svojim đacima, objasnila zapravo suštinu.

„Pa kako da kažem, ja sam verovala da sam mnogo stroga, a đaci su govorili da sam blaga. To znači da sam bila stroga u pogledu zahteva da ono što zadam da se nauči, da se lepo nauči, a kad je došla kazna kad moram dati jedinicu, nisam se radovala i nisam ih ni davala, nego sam pustila đaka sutradan ili prekosutra da kaže ono što sam zadala“, rekla je Desanka Maksimović i nastavila:

Desanka Maksimović
foto: Petar Sailović, Kurir

„Ne mora neko znati znanje danas, može ga znati i posle tri dana. Ja nisam bila tako glupa da zahtevam od deteta do tog dana. Znanje je znanje, makar se steklo i posle pet dana, i mogla sam, volela sam i htela da sačekam dete nauči. Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lepo govoriti… Pa ga ja sačekam da sve te nevolje prođu. U tom pogledu sam bila ne blaga, nego normalna“, objasnila je pesnikinja.

(Kurir.rs/Zadovoljna/J.M.)

Bonus video:

00:47

Pesnikinja Jasmina Stijović gošća je ovog utorka u Realnoj priči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track