HIT U NAJAVI! KAMIONDŽIJSKA BAJKA PREMIJERNO U ČIKAGO: Zgode i nezgode u srpskoj dijaspori, ali lepote i muke imigrantskog života
Foto: Promo

Ne propustite

HIT U NAJAVI! KAMIONDŽIJSKA BAJKA PREMIJERNO U ČIKAGO: Zgode i nezgode u srpskoj dijaspori, ali lepote i muke imigrantskog života

Kultura -

U sali Kulturnog centra “Nikola Tesla” u Čikagu u petak će biti održana premijera predstave “Kamiondžijska bajka” u izvođenju Srpskog dramskog pozorišta koju je napisao i režirao Antonije Kovačević, a već sledećeg dana sledi i repriza, na istom mestu!

"Kamiondžijska bajka" govori o srpskoj dijaspori u vremenu sadašnjem, prati njene zgode i nezgode, lepote i muke imigrantskog života, a sve to je prikazano na humorističan način.

Kamiondžijska bajka
foto: Promo

Novinar Antonije Kovačević, koji se prvi put oprobao kao dramski pisac i režiser, otkriva gde je pronašao inspiraciju za pisanje “Bajke".

–U decembru prošle godine u istom pozorištu premijerno smo odigrali “Dupljake” Dragiše Kašikovića, koji govore o o srpskoj emigraciji 1970-tih, pa sam pomislio da bi bilo zanimljivo napraviti predstavu koja bi se bavila onim što se u našoj dijaspori dešava sada i ovde, dakle u Čikagu 2024. Sa svim tim kamiondžijama, gazdama, srpskim kafanama, advokatima, fejk brakovima, zelenim kartama, studentima što studiraju za volanima kamiona…Bez mnogo šminke, ali sa mnogo šale, kaže Kovačević.

On dodaje da su junaci “Kamiondžijske bajke” mali, obični ljudi, kakve svi poznajemo.

-Glavni junak je mladić koji je u Čikago došao da studira Bogosloviju, ali je onda skrenuo sa puta – na autoput! Iz nekih njegovih razloga, on je poput velikog broja naših zemljaka, mladih i starih, seo za volan i počeo da vozi kamion. Naravno, kao i ostali uporedo pokušava da legalizuje svoj život u Americi, što bi se reklo da “dobije papire”, zelenu kartu, što ga dalje dovodi u niz neobičnih situacija.

Kamiondžijska bajka
foto: Promo

U najavi za ovu predstavu između ostalog se kaže: “Dođite da prepoznate Vaše gazde, kolege, komšije, prijatelje, poznanike iz kafane, poslovne partnere, pravne zastupnike, ljude koje viđate svaki dan…a možda u “Kamiondžijskoj bajci” prepoznate i sami sebe!”

-Pa da, ova predstava će biti prilika da pogledamo jedni drugima u oči, ali i da se zagledamo malo u svoj lik u ogledalu, možda i preispitamo neke svoje postupke. Dok sam pisao “Bajku” ja sam se konstantno preispitivao, a na kraju shvatio da u ovoj predstavi ima mnogo više “mene” nego što sam u prvi mah želeo da bude. Tako da verujem da će i za one koji dođe da vide “Kamiondžijsku bajku” to biti zanimljivo iskustvo, prepoznavanje na ovaj ili onaj način, naravno uz mnogo smeha – uz koji je svakako lakše progutati neke istine.

U predstavi “Kamiondžijska bajka” uloge tumače: Igor Obradović, Jelena Đorđević, Antonije Kovačević, Stefan Radenković, Marija Marković, Aleksandar Mićović, Stefana Pešić, Aleksandra Petković, Mina Pavlović i Sanja Samardžić, a prihod od ulaznica ide za besplatne aktivnosti i sekcije (dramska sekcija, škola srpskog jezika, košarka, karate) srpske dece u Čikagu i okolini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track