NJEGA JE JEDINOG VIDEO KAO NASLEDNIKA U ČUVENOM FILMU: Sin pokojnog VELIKANA otkrio koga je Bata posebno CENIO (FOTO)
Foto: Printskrin / You Tube

VOJIN ĆETKOVIĆ

NJEGA JE JEDINOG VIDEO KAO NASLEDNIKA U ČUVENOM FILMU: Sin pokojnog VELIKANA otkrio koga je Bata posebno CENIO (FOTO)

Kultura -

Sin Bate Živojinovića smatrao je da bi ga on mogao igrati u nastavku čuvenog filma.

Danas se navršava tačno osam godina od smrti legende srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića. Ostaće upamćen po mnogobrojnim ulogama, ipak, uloga u filmu "Valter brani Sarajevo" donela mu je svetsku slavu.

Valter, Valter brani Sarajevo, Bata Živojinović, Velimir Bata Živojinović
foto: Printscreen Youtube

Sin legendarnog Bate Živojinovića, Miljko, otkrio je koga je slavni glumac želeo da vidi u nastavku pomenutog filma. U pitanju je Vojin Ćetković, s kojim je Bata, kako kaže njegov sin, bio veliki prijatelj i u njemu je video svog naslednika.

Vojin Ćetković
foto: Ana Paunković

Kultni film "Valter brani Sarajevo" snimljen davne 1972. godine stekao je veliku popularnost i u Kini, gde ga je pogledalo više od milijardu i po ljudi. Bata je postao ikona, a njegov sin se u to i lično uverio kada je sa ocem 2000. i 2005. godine posetio tu zemlju. "U tom periodu sam imao približno godina koliko je imao Bata kada je snimao 'Valtera'. Dok smo šetali Pekingom, prilazilo mi je mnogo Kineza i tražili su mi autograme, jer su mislili da sam Bata. Okrenuo sam se ka ocu i pitao ga: Šta da radim?', on mi je rekao: 'Slobodno potpisuj'", prisetio se.

Miljko Živojinović
foto: Kurir televizija

U Batinom stanu na Vračaru, Miljko je prepričao poslednji razgovor s ocem. "Poslednji put sam se čuo s tatom dva dana pre nego što je preminuo. Ćerka Dina mi je rekla da mu se stanje drastično pogoršalo i otišla je kod njega u bolnicu. Uključili smo kamere na telefonima i dugo, dugo razgovarali i gledali se. Svi smo znali da se opraštamo i kanula je i poneka suza. U jednom trenutku sam mu pustio pesmu Olivera Dragojevića 'Moj galebe' i zajedno smo je otpevali od početka do kraja. Tu pesmu smo pevali celog života na zajedničkim putovanjima i porodičnim slavljima. Kada se završio poslednji stih, u kojem se čuje 'moj galebe', otac je rekao: 'Moj ga je*e'! Neverovatan duh ga nije napustio do poslednje sekunde. Kao da nam je ostavio u amanet smisao za humor i nepokolebljivi optimizam", počinje priču Miljko.

Bata Živojinović
foto: Dragana Udovičić

Poslednji put uživo je video oca 2012. godine, kada ga je Bata posetio u Parizu. Iste godine čuveni Valter je doživeo moždani udar, posle kojeg više nije mogao da ide na daleka putovanja: "Otac je tada došao na nekoliko dana jer poslednjih godina nije voleo mnogo da odsustvuje iz Beograda i Koraćice. Dane smo provodili u dugim razgovorima o deci, unucima, pravili smo planove, nadali smo se da ćemo se uskoro videti u Beogradu. Nisam ni mogao ni da pretpostavim da je to bio naš poslednji susret... Poslednja slika koju pamtim je sa aerodroma 'Šarl de Gol' je kako mi nasmejan maše dok prolazi carinsku kontrolu".

Velimir Bata Živojinović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Zbog sudskog postupka koji se od 2006. vodio protiv njega, Miljko nije mogao da dođe u Srbiju ni na očevu sahranu. Omogućeno mu je da posle 13 godina dođe u svoju zemlju kad mu je umrla majka Lula, u decembru 2019. Glumčevo telo je nedavno posthumno prebačeno iz Aleje zaslužnih građana u njegovu rodnu Koraćicu. Bard srpskog glumišta ekshumiran je po odluci porodice, a njegovi posmrtni ostaci premešteni su pored njegove supruge Julijane Lule Živojinović, baš kako je i bila njegova velika želja.

( Kurir.rs / Mondo / T.B. )

Bonus video:

02:20

POČEO SAM DA PIŠEM KNJIGU OD OČEVIH IZREKA Sin Bate Živojinovića o utiscima sa izložbe Bata u 90 slika: Otkrio jaku simboliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track