CVETKOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO "PAVLE VUISIĆ": Veza Filmskih susreta i umetnika su jake, a ovu su njegove najbolje ULOGE
Foto: ATA images

čestitamo

CVETKOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO "PAVLE VUISIĆ": Veza Filmskih susreta i umetnika su jake, a ovu su njegove najbolje ULOGE

Kultura -

Glumac Svetozar Cvetković ovogodišnji je dobitnik priznanja "Pavle Vuisić" koja se dodeljuje za životno delo, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Nagrada će mu biti uručena na otvaranju Filmskih susreta u Nišu.

Mirjana Karanović
foto: Kurir/M.S.

Ovo prestižno priznanje ranije su dobili Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Predrag Manojlović, Neda Arnerić, Mirjana Karanović i drugi.

Svetozar Cvetković rođen je u Beogradu 1958. godine, gde je diplomirao 1980. na Fakultetu dramskih umetnosti. Te godine dobija angažman u pozorištu Atelje 212, u kome je i danas radi i u penziji.

Bio je i direktor tog pozorišta od 1997. do 2009. godine.

Filmski susreti Niš, Nagrada, Filmski susreti
foto: ATA images

Veza Filmskih susreta i Svetozara Cvetkovića je jaka - on je glumac koji je dobio sve zvanične nagrade ovog jedinog festivala posvećenog glumcu, osim Gran prija, prenose Južne vesti.

Nagradu za najbolju debitantsku mušku ulogu dobio je 1980. godine za filmove Hajduk i Svetozar Marković, a dobitnik je i dva "Cara Konstantina", nagrade za izuzetnu mušku ulogu, za uloge u ostvarenjima Vreme čuda i Gluvi barut 1990. godine, kao i 1994. godine za ulogu u filmu Ni na nebu ni na zemlji.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je četiri puta - 1986. godine (Srećna nova '49.), 1993. godine (Gorila se kupa u podne), 2005. godine (Buđenje iz mrtvih) i 2007. godine (Odbačen).

film Nož
foto: Printscreen

Za ulogu Komandira Miloš (Selima Osmanovića) u filmu Nož 1999. godine dobio je Nagradu za mušku epizodnu ulogu.

Nagrada će mu biti uručena na otvaranju 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma koji se održavaju od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici.

Bonus video:

02:29

ZORAN RADMILOVIĆ JE BIO MRGUD I ĆUTOLOG! Svetozar Cvetković ispričao smešnu anegdotu o velikom glumcu MIRA BANJAC GA JE ZVALA KLEN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track