NAJKRITIKOVANIJI RIJALITI ŠOU IKADA: Poslali su porodicu da proživi Hitlerovu invaziju Češke
Foto: Printskrin

Da li biste vi ovo gledali?

NAJKRITIKOVANIJI RIJALITI ŠOU IKADA: Poslali su porodicu da proživi Hitlerovu invaziju Češke

Ludi svet -
Putem radija učesnici su primili saopštenje da je Hitler odlučio da okupira Češku zbog nedostatka životnog prostora za Nemce, bio je to trenutak u kom je porodica shvatila da je 15.3.1939. i da kreće njihov pakao

Česi su upravo lansirali možda najčudniji rijaliti šou ikad – retro rijaliti šou koji se zove „Odmor u Protektoratu“. Radi se o emisiji koja se emituje u udarnom terminu jedne češke televizijske kuće koja prikazuje život jedne porodice u tek okupiranoj nacističkoj Češkoj. Ovo vam možda zvuči komplikovano, ali zapravo uopšte nije. Radi se o već uhodanom televizijskom konceptu koji podrazumeva život u prošlosti uz što verniji istorijski prikaz odabranog vremena.Prošle godine jedna češka televizijska kuća organizovala je kasting na koji se prijavilo 400 porodica. Pobedila je jedna sedmeročlana porodica koja se sastoji od jedne bake i jednog dede, oca i majke, a tu je još i njihovo dvoje dece, ali i jedan ludi rođak. Kad su se prijavljivali nisu bili upoznati s tačnim detaljima emisije, znali su samo da će se na 60 dana vratiti u neko drugo vreme uz naknadu od 35.000 evra. I sve to pred kamerama, naravno.Kako je Hitler okupirao Poljsku u 21. veku

Kad je prošle godine počelo snimanje ove čudnovate emisije, svi su učesnici trebali da se odreknu svojih starih života. Luksus savremenog vremena zamenili su odećom iz tridesetih godina prošlog veka, a ta je odeća uključivala čak i donji veš koji se u to vreme nosio. Kad se ova porodica tako otisnula u svoju avanturu nije znala šta će je čekati na odredištu.Lokacija na kojoj se snimalo bila je jedno izolovano imanje koje se u tridesetim godinama 20. veka koristilo kao odmorište. I premda je ceo enterijer kuće uređen u istorijsko autentičnom stilu, ova luda češka porodica najveći šok doživela je kad su shvatili da je jedini dostupni toalet na imanju spoljni poljski WC.Jedina veza sa spoljašnjim svetom u kući predstavlja jedan stari radio prijemnik. I upravo je taj radio odigrao veliku ulogu. Putem njega učesnici su primili saopštenje da je Hitler odlučio da okupira Češku zbog nedostatka životnog prostora za Nemce. Bio je to trenutak u kom je porodica shvatila da je 15.3.1939. i da kreće njihov pakao.

Šta o svemu tome misli produkcija

„Želimo da pokažemo kako se jedna savremena porodica snalazi u nekom drugom vremenu koje zahteva i potpuno drugačije sposobnosti od našeg“, rekla je Lenka Polakova, kreativna producentkinja emisije. Smestiti šou u vreme nacionalsocijalizma takođe nije bila nikakva slučajnost. Cilj emisije nije samo da zabavi gledaoce, nego i da mu sasvim drugačiji čas istorije.Područje u kom se šou snima za vreme II. svetskog rata bilo je ratna zona. Upravo su se tu česi borili protiv nemačkih trupa koje su šikanirale lokalno stanovništvo, a u susednom selu čak je bilo i sedište ozloglašenog Gestapa. Ključne istorijske scene produkcija je ipak odlučila da prepusti profesionalnim glumcima.

Premda se televizijska kuća nadala da će joj ova emisija osigurati rekordnu gledanost, kritike pljušte sa svih strana. Nemci im prebacuju loš nemački, Česi se bune da ova emisija nema nikakvih veza sa stvarnošću zbog previsoke filmiziranosti celog koncepta, a jedini koji se svemu ovome raduju na kraju krajeva su ljudi koji će za 8 emisija primiti dobar honorar.

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track