MISLILI DA JE MORSKO ČUDOVIŠTE: Zmija zaplivala Jadranom pored Krka
Foto: 24.sata Hr

Uplašili se

MISLILI DA JE MORSKO ČUDOVIŠTE: Zmija zaplivala Jadranom pored Krka

Ludi svet -
Troje moreplovaca, koji su u nedelju plovili uvalom Mala Jana na hrvatskom ostrvu Krku prestravila je ogromna, ali na sreću bezopasna, zmija od metar i po.

Troje moreplovaca, koji su u nedelju oko 11 sati plovili uvalom Mala Jana na hrvatskom ostrvu Krku nemilo se iznenadilo ugledavši u moru zmiju kako pliva.

- Mi smo svi deca mora, rođeni smo i odrasli kraj mora, ali nikad do sad nismo doživeli ovakvu situaciju. Taman smo jedrilicom ulazili u uvalu kada smo spazili kako se sa stena u more spušta metar i po dugačka smeđa zmija. Kretala se vrlo brzo i za tridesetak sekundi uspela je da ispliva dužinu od sedamdesetak metara, s jedne strane obale na drugu.

Kada je doplivala na suprotnu stranu obale kratko se sunčala i onda polako netragom odgmizala u obližnji šumarak - prepričava neuobičajeni prizor žena koja je s dvoje prijatelja plovila morem.

Dodaje kako se u tom trenutku u moru nalazila još tri usidrena broda i nito od ljudi nije se usudio da se približi gmizavcu.

- Nikad u životu se nito od nas nije susreo sa ovakvom situacijom. Svi smo bili u šoku i strahu, nikom nije bilo lako jer nismo znali o kakvoj je zmiji reč, da li je opasna ili ne, a i nismo navikli da vidimo zmiju u moru - kaže očevidac.

Zorana Tadić, stručnjak za zmije sa zagrebačkog PMF-a objašnjava da je to zmija vrste Kravosas (Elaphe quatuorlineata).

-To je neotrovna, najduža europska zmija, koja može da naraste i preko dva metra, ali joj je prosečna dužina oko 150 cm. Temeljna boja s gornje strane joj je žuta do crveno ili sivosmeđa, s dve tamne pruge na leđima sa svake strane tela. Svoj plen obično lovi kad je toplo i oblačno vreme i u sumrak, a pojavljuje se na čitavomobalnom području- objašnjava Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track