FESTIVAL SRPSKO PERO: Ljubivoju Ršumoviću uručen Zlatni orfej
Foto: Damir Dervišagić

Trajan doprinos srpskoj kulturnoj baštini

FESTIVAL SRPSKO PERO: Ljubivoju Ršumoviću uručen Zlatni orfej

Pop kultura -
Nagrada "Srpsko pero" dodeljena je mladom pesniku Bojanu Miloradoviću, a "Pomoravski orfej" književniku Miloradu Radunoviću

JAGODINA - Dodelom nagrada, u petak veče se u Jagodini završio tradicionalni, jubilarni 30. Književni festival "Srpsko pero", a najveća nagrada festivala "Zlatni orfej" uručena je poznatom srpskom književniku Ljubivoju Ršumoviću za "savremeni pečat i trajan doprinos srpskoj kulturnoj baštini".

Nagrada se sastoji od unikatne povelje, novčanog iznosa i umetničke slike dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

O književnom stvaralštvu Ršumovića, autora pesama: "Ma šta mi reče", "Još nam samo ale fale", "Domovina se brani lepotom", "Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke", "Sunčanje na mesečini" i omiljenih televizijskih emisija za decu: "Hiljadu zašto", "Hajde da rastemo" i "Fazoni i fore", govorio je književnik Miljurko Vukadinović.

Nagrada "Srpsko pero", koja se sastoji od unikatne povelje, novčanog iznosa i umetničke slike, dodeljena je mladom pesniku Bojanu Miloradoviću, a "Pomoravski orfej" književniku Miloradu Radunoviću.

Uručeno je i 10 zlatnih, 10 srebrnih i 10 bronzanih povelja, najzaslužnijim organizacijama i pojedincima za doprinos festivalu. Nagrade su uručili predsednik Saveta festivala Milan Jakovljević i umetnički direktor festivala Bajo Džaković.

Gost večeri bila je kantautorka Aleksandra Stefanović. Završnica festivala, počela je u sredu uveče tradicionalnim "Vidovdanskom poselom", na kojem je učestovalo 19 pisaca iz Jagodine, Paraćina, Chuprije i ovog dela Srbije, i promocijom knjige "Srbija u srcu i duši" Dušana Marković.

Promovisana je Antologija 30 godina "Srpskog pera" i održan omaž, nedavno rano preminulom dobitniku "Srpskog pera" Aleksandru Žikiću. Književni festival "Srspko pero" se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine i Ministarstva kulture i informisanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track