NEOBJAŠNJIV PRIRODNI FENOMEN: Jezero iznad kog grom udara 28 puta u minutu!
Foto: Profimedia

Naučnici ne umeju da shvate

NEOBJAŠNJIV PRIRODNI FENOMEN: Jezero iznad kog grom udara 28 puta u minutu!

Ludi svet -
Na mestu gde se reka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo, prosečno se 260 dana godišnje odvija fenomen poznat pod nazivom "Svetionik Marakaiba"

Jezero Marakaibo je jedino mesto na svetu gde izreka "grom nikada ne udara dva puta na isto mesto" ne važi. Kada padne noć, počinje svojevrstan prirodni spektakl u kome na hiljade munja punih devet sati osvetljava ovo jezero u Venecueli.

Na mestu gde se reka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo, prosečno se 260 dana godišnje odvija fenomen poznat pod nazivom "Svetionik Marakaiba". Tih noći, nebo iznad jezera je punih devet sati osvetljava na hiljade munja.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Jezero Marakaibo ima svoje mesto i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Ono je apsolutni rekorder sa 250 gromova po kvadratnom kilometru koji se godišnje obruše na ovaj jedinstveni deo naše planete. "Najsušniji" periodi su u januaru i februaru, dok ovaj prirodni spektakl svoj vrhunac dostiže sredinom oktobra.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Tada u proseku 28 munja zatreperi u samo jednom minutu.

Stručnjaci već decenijama pokušavaju da odgonetnu uzrok ovog prirodnog fenomena. 1960. godine je ponuđeno objašnjenje da gromove privlači uranijum koji se nataložio ispod jezera, dok je u skorije vreme preovladavalo mišljenje da je glavni krivac visoka provodljivost vazduha iznad jezera koji je bogat metanom.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Međutim, i ova teorija je opovrgnuta. Naučnici za sad nemaju objašnjenje šta prouzrokuje ovaj fenomen, jedino se slažu da se radi o širokom spektru faktora, kao što su količine padavina, planinski venci, klima, temperatura..itd, koji zajedno u kombinaciji stvaraju pogono tlo za ovaj munjeviti spektakl.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track