OTIŠLA JE NA RAZMENU, PA UHAPŠENA ZBOG SUMNJE DA JE UBICA: Neverovatna priča studentkinje koja je provela godine u zatvoru NEVINA!
Foto: TIZIANA FABI / AFP / Profimedia

nikome nije jasno šta se dogodilo

OTIŠLA JE NA RAZMENU, PA UHAPŠENA ZBOG SUMNJE DA JE UBICA: Neverovatna priča studentkinje koja je provela godine u zatvoru NEVINA!

Ludi svet -

Amandu Noks zadesila je stravična sudbina kada je sa 20 godina, bila osuđena za ubistvo svoje drugarice i cimerke Meredit Kerečer.

Amanda je u večeri ubistva njene cimerke, kako je rekla policiji, bila u izlasku sa tadašnjim dečkom Rafaelom Soliecitom, a kad se vratila u stan pronašla ju je mrtvu, te je istog trena pozvala policiju.

Prema policiji, Noks je u slučaj ubistva umešala sebe i svog poslodavca Mumumbu. Tokom početka suđenja, Noks i Soliecito su osuđeni, iako su američki forenzičari smatrali da priloženi dokazi nisu bili dovoljni.

Noks je puštena iz zatovra 2011. godine, a u martu 2015. italijanski Visoki sud oslobodio je oboje svake krivice, a ona je zatim postala aktivistkinja i novinarka.

Dolazak u Italiju

Amanda Noks je bila američka studentkinja i aktivistkinja koja je želela da istražuje svet. Mlada devojka, koja je odrasla u Vašingtonu sa svojom porodicom, razvila je ljubav prema Italiji i studirala je lingvistiku na Univerzitetu u Vašingtonu.

Sa 20 godina, Noks je radila honorarno tokom studija kako bi finansirala program razmene studenata u Italiji, uprkos strahovima njenog oca da je možda bila previše naivna. Na kraju se preselila u Peruđu u centru Italije, sa nekoliko drugih studenata - uključujući Meredit Kerčer.

Amanda Noks
foto: Paolo TOSTI / AFP / Profimedia

Kobna noć

Dok je bila tamo, počela je da izlazi sa Rafaeleom Solecitom, 23-godišnjim italijanom, i radila je u baru. Ali 2. novembra 2007. godine Amandin život se zauvek promenio.

Noks je stigla u svoju kuću, kasnije je rekla policiji da je primetila da su ulazna vrata otvorena i da je u kupatilu bila osušena krv. Nakon pozivanja policije, telo cimerke Meredit pronađeno je u njenoj zaključanoj spavaćoj sobi.

Noks i njen tadašnji dečko Solecito osuđeni su za ubistvo nožem 21-godišnje Kerčer u stanu u Peruđi, u Italiji, 2007 godine. Dve godine kasnije, nakon niza žalbi su oslobođeni. Presuda kojom su osuđeni vraćena je na snagu 2014. godine, ali ju je ukinuo najviši italijanski sud u martu 2015. godine.

Oslobođena

Nakon oslobađanja, Amanda je rekla da su ljudi hrlili da joj se izvine - čak su je zaustavljali na ulici da se izvine što su prebrzo donosili zaključke o njoj. Takođe je govorila o teškoćama otvaranja svog seksualnog života i deliće ga sa svetom.

Pre tri godine počela je da se zabavlja sa Kristoferom Robinsonom - pesnikom i romanopiscem iz Sijetla čiji je predlog na temu naučne fantastike postao viralan u novembru 2018. Takođe je otkrila da su mnogi zatvorenici u zatvoru postali "gej da bi si olakšali boravak", ali je insistirala da je odbila predloge drugih žena.

Noks je nedavno razgovarala sa komisijom advokata i razgovarala o efektu koji je slučaj imao na njenu porodicu i kako je slučaj definisao nju; i njena cela priča predstavljena je u Netfliksovom dokumentarcu.

Amanda Noks
foto: BELFIORE / IPA / Profimedia

Ko je ubica?

Identitet Mereditinog ubice tek treba da bude potvrđen. Amanda Noks i njen dečko već su dva puta osuđeni za njeno ubistvo, ali i oslobođeni.

na licu mesta je pronađen lopov, Rudi Guede, koji će takođe biti oslobođen. On je prethodno bio osuđen, jer je na njemu proađena krv žrtve.

Šta kaže porodica žrtve?

Džon Kerčer, otac Meredit Kerčer, početkom 2020 godine, pronađen je mrtav pod misterioznim okolnostima. Bio je novinar preko 40 godina i autor više od 24 knjige za decu. Napisao je knjigu o svojoj ćerki pod nazivom "Meredit" 2013. godine.

Doživeo je moždani udar 2009. koji ga je sprečio da prisustvuje suđenju za ubistvo svoje ćerke. Njegova porodica je objavila izjavu u kojoj kaže da je bio duboko voljen i da će im nedostajati.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:20

Ukazao se znak na Badnje veče: Srpski studenti u Sloveniji zapalili badnjak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track