MULJALA: Fotošopom do slave i Forbsa
Foto: Daily Mail

U laži su...

MULJALA: Fotošopom do slave i Forbsa

Ludi svet -
Širli Hornstin je fotošopom ubacivala svoj lik uz poznate holivudske zvezde tvrdeći da ih poznaje i postala je jedan od vodećih investitora

Širli Hornstin uspela je uz pomoć fotošopa i laži da postane jedan od vodećih investitora i preduzetnika postavljajući na svom blogu fotografije sa poznatim ljudima poput pevača Džastina Timberlejka i komičara Endija Samberga, tvrdeći da ih je upoznala na žurkama u San Francisku. Međutim, u fotografije je fotošopom ubacivala sebe.

Svojim prijateljima i saradnicama hvalisala se o super provodu sa slavnima i investicijama i ugovorima koje je sklopila na prethodnim poslovima. Čak je i u biografiji navodila izmišljene pozicije u stvarnim firmama. Njena laž je toliko bila uspešna da je Forbs svrstao u 40 najuticajnijih žena investitora u tehnologiju u Slikonskoj dolini.

Ko zna koliko bi njena laž trajala da se nije pohvalila da radi sa Šonom Parkerom, kreatorom Napstera i prvim predsednikom Fejsbuka.

Naime, njegova firma pokrenula je tužbu protiv Hornstinove za “lažno i netačno predstavljanje potencijalnim poslovnim partnerima i budućim poslodavcima, kojima je govorila da je radila ili radi” za Parkerovu firmu “Founders Fund”. Oni su naveli da ona nikada nije bila zaposlena niti partner u toj firmi.

Online magazin TechCrunch javno je otkrio prevaru Širli Hornstin, nakon čega je ona dobila otkaz sa tadašnjeg posla. Kako ona kaže, ostala je bez posla, prijatelja, reputacije i kredibiliteta.

Međutim, prošle nedelje Širli je preko svog bloga uputila javno izvinjenje. Ona kaže “da joj se njena kula od karata srušila, nakon što je otkrivena laž i zloupotreba fotošopa”. Priznala je da je bila svesna da će se laži kad tad otkriti, ali da nije znala kako da prekine laganje. Laži je, kako kaže, pokrivala novim lažima i pretvarala se da će sve biti u redu.

Lažna fotografija
Lažna fotografija

Originalna fotografija
Originalna fotografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track