Moja noga je teška čak 108 kg i dalje raste!

Nada

Moja noga je teška čak 108 kg i dalje raste!

Ludi svet -
Mendi Selers, kojoj je noga rasla i kada je amputirana, lekari su zamenili mutirani gen sa terapeutskim, pa su joj se noge počele smanjivati

Britanki Mendi Selers, kojoj su amputirali nogu tešku tridesetak kilograma, a ona je ponovo počela da raste neverovatnom brzinom, lekari su saopštili da su pronašli tretman koji bi joj mogao pomoći.

Mendi (36) pati od izuzetno retkog poremećaja rasta stopala i nogu u okviru kojeg ti ekstremiteti poprime gigantske razmere za razliku od ostatka tela koje ostaje prosečnih dimenzija.

Kada su joj amputirali levu nogu, patrljak koji je ostao ponovno je počeo da raste i za tri godine ima obim od jednog metra, a težak je skoro 19 kilograma. Posle genetskih testiranja, doktori su joj rekli da je ona prvi takav slučaj zabeležen u svetu.

Zbog svog stanja teško se kreće, pa je uglavnom vezana za kuću, a lekari su hteli da joj naprave protezu, ali noga je rasla, pa je to bilo nemoguće.

Naučnici sa Kembridža pretpostavili si da Mendi pati od retkog Proteusovog sindroma koje se manifestira kao slonovsko stopalo, ali su analize pokazale da je njen slučaj jedinstven.

Kao rezultat rada naučnika si odlučili da mutirani gen zamene sa terapeutskim.

"Počela sam terapiju u septembru, a cilj je bio da se zaustavi rast mojih udova. Ali su se oni čak počeli pomalo smanjivati. Čim sam rođena bilo je jasno da s mnom nešto nije u redu, doktori nisu dopustili majci da me vidi dve nedelje. Mislili su da neću preživeti", ispričala je Mendi.

Njena leva noga bila je duža od desne, a obe su bile neproporcionalne s telom, ali je Mendi preživela.Kada je 2002. godine doživela moždani udar bila je paralizovana dva meseca, a i tada su joj noge rasle. Imala je infekciju i otkazali su joj bubrezi, a njene noge su bile teške 100 kilograma, pa su joj amputirali levu nogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track