Britansko selo non-stop u romingu: Dobro došli u Francusku

Britansko selo non-stop u romingu: Dobro došli u Francusku

Ludi svet -
Isključujemo svoje mobilne telefone kada ih ne koristimo i ponovo ih uključujemo kada izađemo iz sela. To nama i nije tako veliki problem, ali je veliki problem za turiste i posetioce koji obilaze stene, kaže Najdžel Vajdimus, vlasnik lokalnog restorana

LONDON - Jedno tipično englesko selo iznad La Manša ima specifičan problem: korisnici mobilnih telefona tamo su stalno u romingu jer je jedini signal koji dobijaju francuski, a sve zbog toga što se nalazi u podnožju stena, samo 20 kilometara od francuske obale.

Selo Sent Margarets na stenama je pravo "čudo prirode" kad je o telekomunikacijama reč, a meštani su bili prinuđeni da se naviknu na činjenicu da žive u svojevrsnoj "enklavi", prenosi AFP.

"Isključujemo svoje mobilne telefone kada ih ne koristimo i ponovo ih uključujemo kada izađemo iz sela. To nama i nije tako veliki problem, ali je veliki problem za turiste i posetioce koji obilaze stene", kaže Najdžel Vajdimus, vlasnik lokalnog restorana. To praktično znači i mogućnost neočekivano većeg telefonskog računa za posetioce obale koji i ne slute da će im svaki telefonski poziv proći kroz francusku mrežu, ali se osveste kada čuju pozdrav automata "Dobro došli u Francusku", iako se nalaze na britanskim ostrvima.

Da bi se uhvatio lokalni signal, potrebno je popeti se u brda, do crkve gde se nalazi predajnik, a dok god je broj ljudi koji su pogođeni ovim čudom mali, teško da će se stvari promeniti nabolje pošto ulaganja u mrežu za samo par stotina ili hiljada domaćinstava nisu isplativa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track