Berlinske feministkinje u borbi protiv Barbikine kuće snova
Foto: Rojters

Berlinske feministkinje u borbi protiv Barbikine kuće snova

Ludi svet -
Kakav uzor predstavljamo mladim ženama, kaže Majkl Košicki, vođa grupe protivnika Barbikine kuće i član levičarske partije "Linke"

BERLIN - Otvaranje prve Barbikine kuće snova u Evropi možda je ostvarenje sna za mnoge devojčice, ali se berlinske feministkinje okupljaju u borbi protiv "seksističke ikone".

Barbikina drečavo roze kuća u blizni Aleksanderplaca, smeštena između šina i starih komunističkih blokova biće otvorena 16. maja.

Ljubitelji lutke tu će moći da se pretvaraju da peku kolače u sjajnoj kuhinji, pogledaju njenu garderobu i uživaju njenoj roze dnevnoj sobi istovremeno se diveći stotinama izloženih Barbika.

"Za 22 evra možete da imate dve karijere - model ili pop zvezda. Kakav uzor predstavljamo mladim ženama", kaže Majkl Košicki, vođa grupe protivnika Barbikine kuće i član levičarske partije "Linke".

Na Fejsbuku je u martu stvorena grupa "Okupirajte Barbikinu kuću snova" i već je privukla više od 1.000 pristalica. Grupa lamentira nad činjenicom da se "ogromna većina devojčica igra sa lutkom koja bi, da je prava osoba, bila anoreksična i čiji bi se život sastojao od čekanja Kena u kolima".

Feministkinje su odštampale i 10.000 flajera u kojima se poziva na borbu protiv "seksističke propagande" u zemlji koju vodi žena bez dece i gde se borbe polova vode na nekoliko frontova.

Nemačka, gde je kombinovanje posla i porodice izuzetno teško, ima jednu od najnižih stopa priraštaja u zapadnoj Evropi i razmatra povećanje broja žena-direktora u dominantno muškim odborima.Izdržavši više od pola veka feminističkog besa, američki tvorac Barbike, fabrika "Matel" navodi da imidž lutke modernizovan i da devojčice sada mogu da izaberu Barbiku-hirurga, pa čak i predsedničkog kandidata.

"Barbika je ponovo postala oruđe za neke koji žele da isteraju svoje ciljeve", rekla je portparolka nemačke jedinice "Matela".

Članovi grupe "Okupirajte Barbikinu kuću snova" planiraju demonstracije ispred roze kuće 16. maja. "Bićemo srećni ako okupimo i 100 ljudi", iskren je Košicki u čijoj grupi su i članovi nekoliko levičarskih organizacija ali i inicijative "Pinkstinks" koja se bori protiv polnih stereotipa koji se forsiraju roze bojom za devojčice i plavom za dečake.

Barbikina kuća u Berlinu ostaje do 25. avgusta a potom će biti rastavljena i kreće na turneju po drugim evropskim gradovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track