GOLI PERFORMANS: Pleše nag po Evropi

Smeo

GOLI PERFORMANS: Pleše nag po Evropi

Ludi svet -
Miša već neko vreme izvodi svoj umetnički projekat "golog" plesanja u glavnim gradovima Evrope, ali – za sada - bez odgovarajućeg skandala koji bi ga učinio ljubimcem art scene

Student Miša Badasjan (25) želi da postane slavni umetnik i zamislio je da će to najlakše postići ako skine odeću.Miša već neko vreme izvodi svoj umetnički projekat "golog" plesanja u glavnim gradovima Evrope, ali – za sada - bez odgovarajućeg skandala koji bi ga učinio ljubimcem art scene .

Rođen je u SSSR-u 1988, kao sin jermenskih izbeglica u Gruziji. 2008. je došao da živi u Nemačku i brzo je naučio jezik i počeo da studira društvene nauke. U međuvremenu se prebacio na istoriju umetnosti, koju studira u Frankfurtu na Odri, a živi u Berlinu i povremeno putuje glavnim gradovima Evrope, u kojima polugo pleše na stanicama gradskog prevoza - ako dobije dozvolu gradskih vlasti za svoje performanse.

"Der Spiegel" prenosi reči ambicioznog umetnika da je njegova ključna tema - identitet i njegova (de)konstrukcija, a i sam se nikada nigde nije osećao "kao kod kuće", pa stoga svoje samofinansirajuće akcije izvodi širom Evrope.

"Umetnost je proces", smatra Miša Badasjan, koji zato osam sati bez prestanka pleše u svojim polugolim performansima, s objašnjenjem da 'radno vreme traje osam sati pa se osam sati može stvarati i umetnost'. Najviše ga zanima kako će ljudi reagovati na njegov performans i hoće li mu se pridružiti u plesanju.

Badasjan trenutno forsira projekat "ADBuster": skinutih gaća Miša na svoje međunožje instalira tablet, iznad kojeg nosi majicu sa natpisom "tvoja reklama" i strelicom na dole.

Naravno da je bilo i negativnih reakcija prolaznika u Rimu, Parizu i Berlinu, kojima mladi umetnik odgovara rečima da su "plakati koji ih okružuju još više seksualno eksplicitni".

Badasjanov je cilj da akciju izvede u svakom glavnom gradu članica Evropske unije, kako bi uporedio reakcije prolaznika.

Znači, što se nas tiče, Miša Badasjan će morati da istaje još neko (neodređeno) vreme da bi se pridružio performerima u Knez Mihailovoj.

http://www.youtube.com/watch?v=owP1pylI2ik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track