GOSPODIN GLUME: Izložba posvećena Milošu Žutiću

Muzej pozorišne umetnosti Srbije

GOSPODIN GLUME: Izložba posvećena Milošu Žutiću

Pop kultura -
Na otvranju izložbe će učestvovati glumci Srboljub Milin i Tanasije Uzunović, reditelj Dejan Mijač i autorka Mirjana Odavić

BEOGRAD - Izložba posvećena našem velikom glumcu Milošu Žutiću "Miloš Žutić - gospodin glume (1939-1993)", autorke Mirjane Odavić, biće otvorena u ponedeljak, 7. oktobra, u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Miloš Žutić spada u red naših najznačajnijih glumaca - od 1958. kada je glumom počeo da se amaterski bavi u "Dadovu", pa do smrti 1993. godine, njegov talenat, virtuozna kultura govora, obrazovanje i inteligencija dolazili su do izražaja u više od stotinu dramskih uloga raznovrsnog klasičnog i savremenog, svetskog i domaćeg repertoara, navodi se u saopštenju Muzeja pozorišne umetnosti.

Kao mlad glumac u 26. godini postao je najmlađi Hamlet u istoriji srpskog teatra, a u narednim decenijama igrao je i u drugim delima Šekspira, kao i Dostojevskog, Goldonija, Sofokla, Čehova, Korneja, Molijera, Sterije, Simovića, Popovića, Selenića, Pekića...

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 1967. do 1985, kada prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište. Značajne uloge ostvario je i na drugim scenama Beograda i Srbije.

Dobitnik je prestižnih priznanja, među kojima i Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Zlatne kolajne za najbolju monodramu na Festivalu monodrame i pantomime (Azbuka - Vukov rečnik), Plakete Narodnog pozorišta u Beogradu, kao najvećeg priznanja ove kuće koje je dobio 1993. posthumno, i drugih.

Prevashodno pozorišni glumac, Žutić je ostavio značajnog traga i na fimu, televiziji i radiju. Snimio je dvadest i pet filmova, oko osamdeset TV drama i serija, a na radiju je godinama igrao najsloženije uloge i govorio poeziju.Na otvranju izložbe će učestvovati glumci Srboljub Milin i Tanasije Uzunović, reditelj Dejan Mijač i autorka Odavić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track