POD OVIM ZNAKOM: In hoc signo za kraj proslave Milanskog edikta
Foto: Narodno Pozoriste

8. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

POD OVIM ZNAKOM: In hoc signo za kraj proslave Milanskog edikta

Pop kultura -
Operu po muzici Don Marka Frizine i libretu Dejana Miladinovića, koji je i reditelj predstave, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, izvešće ansambl Opere i solisti Narodnog pozorišta

BEOGRAD - Premijerom opere "In hoc signo" (Pod ovim znakom) u utorak 8. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće završen državni program obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, a probe su u punom jeku.

Operu po muzici Don Marka Frizine i libretu Dejana Miladinovića, koji je i reditelj predstave, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, izvešće ansambl Opere i solisti Narodnog pozorišta.

Probe za premijeru opere u punom su jeku, na sceni izvođači, reditelj, autor muzike, dirigent, strpljivo grade operu za koju veruju da će se veoma dopasti publici. Čak i oni ljibitelji opere koji ne vole savremenu operu, biće zadovoljni, jer ima šta da se vidi, čuje i nauči od istorijskih stvari.

U pauzi dirigent Savić je izjavio da je za završnu manifestaciju obeležavanja Milanskog edikta, tog zaista značajnog događaja koji je predstavio Srbiju u nekom drugom svetlu, što nam je itekako bilo važno, odabran italijanski kompozitor, jer jubilej nije smo naša stvar, najmanje 50 posto učestvuju i italijanski partneri.

"Vatikan je svog dvorskog kompozitora, čoveka koji sedi na mestu na kome je recimo sedeo jedan Palestrina, angažovao za komponovanje opere "In hoc signo" na odličan libreto Miladinovića, mi smo se odmah latili tog posla i sa velikim zadovoljstvom privodimo kraju", ispričao je Savić.

Premijera opere je 8. oktobra, a 9. i 10. oktobra reprize. Prema Savićevim rečima, to nije redovna operska premijera, to je nesvakidašnji događaj, jer opera nije iz uobičajenog gvozdenog repertoara.

"Radi se o savremenoj operi, zamašnoj i ozbiljnoj ideji koju smo uspeli da pretočimo u dobar zvuk, ton i sliku, malo se mučimo sa vizuelizacijom predstave, zbog dekora i kostima koje ne možemo da realizujemo na način na koji bi voleli, tu nema određenog krivca, jednostavno smo sa sredstvima koja su odobrena, zakasnili", kazao je Savić.

I pored toga on veruje da će publika biti zadovoljna, jer je opera savremeno postavljena, savremena je muzika i režijski izraz. Kompozitor Frizina, iako kompozitor Vatikana, piše i šansone, kancone i filmsku muziku.

Prema oceni dirigenta, njegov najnoviji komad je lepa i ozbiljna afirmacija hrišćanstva i svega što je ono u umetničkom, moralnom, tradicionalnom, porodičnom smislu donelo ljudima.

Uz širok osmeh Frizina je danas pratio probu opere na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, na stolici smešten između Savića i Miladinova.

Do sada u svom opusu nije imao tako veliko i obimno delo i nije mu se na ovakav način realizovala muzika, impresioniran je i zadovoljan onim što vidi na probama.

Operu će izvesti solisti i ansambl Opere nacionalnog teatra, u glavnoj ulozi cara Konstantina nastupiće mladi bariton Marko Kalajanović, uloga svete Jelene poverena je mecosopranu Nataši Jović, uloga Fauste, druge žene cara Konstantina Suzani Šuvaković Savić.

Konstantin Kostjukov je postavio koreografiju baleta dok će kostime iz fundusa Narodnog pozorišta obogatiti Makedonska Opera i Balet iz Skoplja i Opera Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Svečanoj premijeri opere u Narodnom pozorištu prisustvovaće predsednik Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej, predstavnici verskih zajednica, ministri u vladi i diplomatski kor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track