Predsednik Venecuele krenuo u obračun s telenovelama!

Nikolas Maduro

Predsednik Venecuele krenuo u obračun s telenovelama!

Pop kultura -
Maduro optužuje televizijske sapunice za širenje "antivrednosti" među mladima, jer se u njima, kako smatra, slave nasilje, oružje i droga.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odlučio je da krene u obračun s telenovelama, smatrajući ih glavnim krivcima za porast kriminala i nasilja u zemlji.

Maduro optužuje televizijske sapunice za širenje "antivrednosti" među mladima, jer se u njima, kako smatra, slave nasilje, oružje i droga.

Venecuelanski predsednik je prošle godine kritikovao i nasilne video igrice i holivudski film "Spajdermen". Maduro je najvećeg emitera u zemlji, "Venevision", optužio za profitiranje od nasilja, time što slavi zločin u jednoj od svojih telenovela koja je trenutno prikazuje na progamu, a u kojoj glavna junakinja truje svoju majku da bi sakrila očinstvo svog sina.

Jedan od stvaralaca nekoliko sapunskih opera Alberto Barera Tiska rekao je da televizija samo reflektuje alarmantan nivo nasilja u društvu i da Maduro treba da se okrene uzrocima kriminala umesto što želi da uvede ograničenja za telenovele.

Potpredsednik Venecuele Horhe Areasa održao je sinoć sastanak sa televizijskim emiterima i operaterima s namerom da preispita sadržaj udarnih termina, upozoravajući da bi oni mogli da budu u suprotnosti sa zakonom iz 2004. godine o "društveno odgovornom" programu.

Dve strane trebalo bi da za nedelju dana izrade nacrt sporazuma u vezi dogovorenih obaveza emitera. Nejasno je, zasad, da li će vlada preduzeti mere za ograničavanje programa ili će nametnuti stroža pravila za telenovele, koje su vrlo popularne širom Latinske Amerike.

Analitičari smatraju da takva politika pooštravanja ne bi smanjila visoku stopu ubistava u Venecueli, koju su Ujedinjene nacije stavile na peto mesto u svetu po broju ubistava.

Pritisak na vladu da krene u obračun s kriminalom u zemlji pojačan je ovog meseca, posle ubistva bivše mis Venecuele Monike Spear i njenog bivšeg muža naočigled njihove petogodišnje ćerke. To dvostruko ubistvo šokiralo je sve, iako je zemlja duboko ogrezla u krvoprolića.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, najveća briga među glasačima upravo su nasilje i ubistva u zemlji.

Predstavnik nezavisne grupe za prikupljanje podataka o nasilju, Brikeno Leon, izjavio je da je više od 24.000 ljudi ubijeno prošle godine u Venecueli, čime broj ubistava iznosi 79 na 100.000 stanovnika.

Vlada, koja onemogućava pristup statistici, negira te podatke, iznoseći cifru od 39 ubistava na 100.000 ljudi, što je i dalje najveća stopa ubistava u Južnoj Americi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track