DEŠIFROVAN KOD STAR 900 GODINA: Vikinzi napisali "poljubi me" za Dan zaljubljenih!
Foto: Reuters

DEŠIFROVAN KOD STAR 900 GODINA: Vikinzi napisali "poljubi me" za Dan zaljubljenih!

Pop kultura -
Ono što je zanimljivo jeste da je taj kod pronađen na oko 80 nordijskih zapisa i da se smatralo da bi "razbijanje" koda moglo pružiti uvid u vikinške tajne

Naučnici su konačno uspeli da pročitaju vikinški "Jotunvillur" kod koji je star čak 900 godina, za koji se sumnja da je otkriven za Dan zaljubljenih.

Nakon što su naučnici dugo pokušavali da otkriju šta krije vikinški "Jotunvillur" kod star čak 900 godina, neko je to konačno i uspeo – doktorant u Oslu, K. Džonas Norbi.

Ono što je zanimljivo jeste da je taj kod pronađen na oko 80 nordijskih zapisa i da se smatralo da bi "razbijanje" koda moglo pružiti uvid u vikinške tajne.

Vikinzi robovima odrubljivali glave i pokapali ih uz gospodareNakon "razbijanja", naučnici su se uverili da nije bila reč o tajni, već o jednostavnoj ljubavnoj poruci koja kaže "poljubi me". Nordbi smatra da su se ovakvi kodovi koristili u svrhu edukacije.

"Sve je jasnije da se rune nisu koristile kako bi se čuvale neke tajne, niti za nekakvu tajnu komunikaciju, već kako bi se učila abeceda i slično", objasnio je.

S njim se slaže i švedski stručnjak Henrik Vilijams sa Univerziteta u Upsali. "One su bile izazov za čitatalac, one svedoče o veštini i o uživanju u pisanju i čitanju. "Razbijajući" ove kodove dosta smo se približili ljudima tog vremena", kazao je Vilijams i dodao da je "razbijanje" ovog koda veliko i vrlo važno otkriće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track