DA RUS NE POLUDI: 7 stvari koje ne treba da radite u Sočiju!
Foto: Beta

Korisni saveti za odlazak na Olimpijadu a i posle

DA RUS NE POLUDI: 7 stvari koje ne treba da radite u Sočiju!

Ludi svet -
Bilo da se u Rusiji nađete zbog Olimpijade ili nečeg drugog, dobro bi bilo da znate šta se u toj zemlji smatra poželjnim, a šta ne

Dobar deo javnosti prati ovih dana takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a samo retki možda i potegnu put Rusije...

Ali bilo da se u Rusiji nađete zbog Olimpijade ili nečeg drugog, možda je dobro da znate šta rusko tradicionalno sujeverje smatra poželjnim, a šta ne.

1. Rusima nemojte da dajete noževe, satove ili šalove. Šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje, a satovi rastanak.

2. Novac ne sme da se uzima i daje u ruke. U Rusiji vam se može dogoditi da taksista ili trgovac ne želi da uzme novac koji mu pružate u ruku već da instira da ga stavite na neko drugo mesto, na primer na pult uz blagajnu. Veruje se naime, da novac prenosi energiju vlasnika pa i onu negativnu.

3. Ljubitelji zviždanja, s povodom i bez njega, biće tužni kad saznaju da se u Rusiji to ne radi u kući. Ako zviždite u kući, smatra se da nećete imati novca.

4. Takođe, u Rusiji se nikakva stvar ne dodaje preko praga. Zašto je to tako nije baš jasno, ali Ruski mistik i astrolog Vladislav Oblonski objašnjava da je u davna vremena u toj zemlji uobičajeno bilo da se pepeo predaka čuva pod pragom, pa je to mesto trebalo što manje uznemiravati. Zato se prag uvek preskakao, na njemu se nikad nije sedelo ili nešto preko njega dodavalo.

5. U Rusiji neki veruju da se ne bi trebalo vraćati ako ste krenuli iz kuće, a niste stigli na cilj. Ako ste se ipak vratili, treba da triput preko levog ramena pogledate u ogledalo, inače vas može stići nesreća.

6. Ako krenete na put, bilo bi dobro da pre toga malo posedite. Kada neko odlazi, pred sam izlazak svi ukućani bi trebalo koji trenutak da sednu, potom da ustanu i kažu "zbogom", i tek tad možete mirno napustiti dom.

7. I za kraj, noću u Rusiji ne bi trebalo izbacivati smeće. Ne zna se odakle potiče ta zabrana, ali je ruski muškarci vole i često se na nju pozivaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja