"Gatalica" predstavljena bečkoj publici

Promocija knjige

"Gatalica" predstavljena bečkoj publici

Pop kultura -
Priča o umetnikovoj sudbini iz koje njemu nema spasa

Dragi Bugarčić, romansijer i pripovedač, održao je u galeriji Hajnrih, u 16. Bečkom okrugu, promociju svog 12. romana pod naslovom „Gatalica“, na kojoj je prisustvovao i govorio poznati bečki slikar Robert Hamerštil, ujedino i glavni lik ovog romana.

Roman „Gatalica“ pripoveda o životu i delu slikara Roberta Hamerštila rođenog u Vršcu, odakle je izgnan 1944. godine, logorisan u hangaru vršačkog aerodroma, a potom je prošao kroz još četiri vojvođanska logora. Ovo je roman o umetnosti i umetnikovoj sudbini iz koje, kao iz živog blata, njemu nema spasa.

U ovo književno veče prisutne je uvela Gordana Ilić Marković rekavši nekoliko uvodnih reči kako o samom piscu, tako i o glavnom liku njegovog novog romana. Nakon nje prisutnima se obratio i sam autor, te je pročitao odlomak iz prvog dela svog romana.

Novinarka Nadežda Radović je, govoreći o autoru, istakla da Bugarčić spada među najinovativnije srpske pisce srednje generacije. Potom je Robert Hamerštil, glavni lik romana „Gatalica“,publici pripovedao o svom odrastanju u višejezičnoj sredini, o svom rodnom Vršcu i iskreno nasmejao auditorijum svojim dogodovštinama iz detinjstva.

Marko Paovica je publici pročitao prikaz knjige objavljen u „Književnom listu“ u kom se između ostalog ističe i to da je Bugarčić uspeo napisati još jedan nesvakidašnji roman visoke umetničke vrednosti.

Promociju je zatvorio sam autor čitajući poslednji odlomak iz knjige u kom se Robert Hamerštil vraća u rodni Vršac da primi povelju počasnog građanina tog grada. Nakon promocije svi zainteresovani su mogli da porazgovaraju sa autorom te da razmene utiske i iskustva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track