RUSI OTKAZALI KONCERT UKRAJINSKOM BENDU: I Srbi iz grupe "Okean Elzi" nisu dobrodošli!

Teška vremena

RUSI OTKAZALI KONCERT UKRAJINSKOM BENDU: I Srbi iz grupe "Okean Elzi" nisu dobrodošli!

Pop kultura -
Učešće na protestima u Kijevu obilo se o glavu ukrajinskom rok bendu "Okean Elzi" kojeg čine muzičari različite nacionalne pripadnosti i porekla

U opštoj kritici revolucije u Ukrajini, na udaru ruskih zvaničnika i medija našla se i popularna ukrajinska grupa Okean Elzi, koja je aktivno učestvovala na protestima u Kijevu. Kao posledica toga, koncert grupe Okean Elzi, koja je uvek punila ruske koncertne sale, zakazan za 31. mart u Ledenom dvorcu u Sankt Peterburgu, neće biti održan.

Poslanik parlamenta Sankt Petergburga, poznat po populističkim stavovima, Vitalij Milonov, predložio je da se zabrani gostovanje grupe u Rusiji, jer imaju "antiruske i rusofobne stavove".

U pismu ministru kulture Rusije Vladimiru Medinskom, Milonov je predložio da se na spisak nepoželjnih gostiju iz inostranstva uvrsti lider Okean Elzi Svjatoslav Vakarčuk, "kao aktivni i nepomirljivi protivnik ruske države".

Lider Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski otišao je dalje - predložio je da se svim ukrajinskim muzičarima sa antiruskim pogledima zabrani ulazak u Rusiju. U njegovu nemilost su odmah pali Okean Elzi i pevačica Ruslana.

Vakarčuk se branio da nije nacionalista, ali to nije pomoglo da koncert grupe ne bude zabranjen.

Uprava Ledenog dvorca je samo saopštila da koncerta neće biti, ne njihovom krivicom. Komentarisući tu odluku, Vakarčuk je na svom tviteru objavio hit pesmu Oekan Elzi "Neću se predati bez boja". On je zahvalio ruskim muzičarima za podršku, a ruskim poslanicima obećao nagradu od milion ruskih rubalja ako pokažu video koji dokazuje njegovu antirusku poziciju.

"Hvala svim ruskim kolegama - muzičarima za podršku. Evo pravog prijateljstva među narodima. Niko ne može da ga razruši", napisao je Vakarčuk.

Odgovarajući na napade Žirinovskog, Vakarčuk je samo napisao da svaki covek ima pravo na demokratske izjave u demokratskoj državi. Napisao je, takođe da se s velikim poštovanjem odnosi prema ruskim poklonicima, i objavio pesmu "Uvek ću biti sa tobom", otpevanu na ruskom jeziku.

Na optužbe o nacionalizmu, Svjatoslav Vakarčuk je odgovorio filozofski:

"Ako nacionalistom nazivaju onog čiji je omiljeni pisac Čehov, ja sam nacionalista. Ako onoga koji peva u grupi gde su dvojica muzičara Srbi, a jedan pola Rus, pola Tatarin, onda sam ja, naravno, nacionalista". "Ako je nacionalista onaj, kome u Moskvi žive isti bliski prijatelji kao u Kijevu, onda sam ja očigledni nacionalista. Ako volim svoju zemlju, nacionalista sam. Šta vi sami mislite? Ko sam ja? I ko ste vi?", napisao je Vakarčuk.

Dodao je da Sankt Peterburg voli kao svoj rodni grad. Vest o tome da koncerta neće biti i reakcije Vakarčuka, danas su u vrhu najčitanijih na pretraživaču Jandeks.

http://www.youtube.com/watch?v=aMmUlc9TPZY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track