MIRA STUPICA: Mira Banjac od malih rola pravi uloge koje se pamte!

Nagrada Žanka Stokić

MIRA STUPICA: Mira Banjac od malih rola pravi uloge koje se pamte!

Pop kultura -
Osobenom daru uspeva da i najbanalniju realnost oplemeni krajnje čulno, da publici na katarzičan način prenese refleks duše, tvoreći od naizgled niskomimetskih karaktera velike scenske heroine

BEOGRAD - Počasni predsednik žirija za nagradu "Žanka Stokić", dramska umetnica Mira Stupica ocenila je da sve predložene glumice "zaslužuje ovo značajno priznanje", ali da se dobitnica Mira Banjac izdvojila kao "najvredniji pozorišni čovek" i glumica koja je "od malih rola pravila velike uloge koje se pamte".

Odluku je, kako je ranije saopšteno, doneo žiri čiji su članovi glavni urednik i generalni direktor "Novosti" Ratko Dmitrović, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, prošlogodišnja dobitnica Ljiljana Stjepanović i reditelj Slavenko Saletović.

"Analitičan uvid u biografiju Mire Banjac pokazuje da ona u srpskom teatru, na filmu i televiziji najčešće igra žene iz naroda, male ljude koji, pak, sa velikim razlogom postoje na životnoj sceni. Upravo taj "veliki razlog" je polje inspiracije Miri Banjac, koja zahvaljujući osobenom daru uspeva da i najbanalniju realnost oplemeni krajnje čulno, da publici na katarzičan način prenese refleks duše, tvoreći od naizgled niskomimetskih karaktera velike scenske heroine", navodi se u obrazloženju koje je dostavilo Narodno pozorište.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Mira Banjac je započela svoj pozorišni san u Novom Sadu, punu glumačku zrelost doživela je u Beogradu, kao član Ateljea 212, da bi se potom vratila u Novi Sad.U njenoj pozorišnoj biografiji značajno je pomenuti uloge Dorine u Molijerovom "Tartifu", Martirije u Lorkinom "Domu Bernarde Albe", Žene u Joneskovim "Stolicama", Elen u Šizgalovoj "Ljubavi", Gospođe Gogan u O"Kejsijevom komadu "Plug i zvezde", Jule u Sremčevom "Pop Ćiri i pop Spiri", Evice u Sterijinoj "Pokondirenoj tikvi".

Ono što je čini posebno sjajnom u sazvežđu velikana naše scene najbolje se prepoznaje po rolama koje je ostvarila u Pekićevoj "Korešpodenciji", Kovačevićevom "Radovanu III" i "Kamenu za pod glavu" Milice Novković."Kroz te tri uloge može se u potpunosti sagledati veličina umetničkog prostora u kojem Mira Banjac stvara, prostora koji ispunjavaju samo odabrani - od Boga, od prirode, od publike... - prostora koji je ona uspela da ispuni do kraja", istakao je žiri.

Mira Banjac je značajno ime i jugoslovenske i srpske kinematografije i televizije. Iako je kasno stala pred kamere, ostvarila je brojne uloge, a posebno je zapažena u filmovima najboljih reditelja takozvane češke škole.Filmski debi joj je bio u "Pustim snovima" Soje Jovanović.

Simboličan naziv tog filma svojevrsna je polazna tačka zamišljenog kruga u kojem snoviđenje postaje scenska realnost samo ukoliko ga prate veliki dar i velika posvećenost, kruga u čijem je centru životni eliksir istine, one prave, umetnički relevantne istine koju je Banjac podelila sa nama koji smo imali sreću da je gledamo kako postaje i ostaje velika glumica, dodaje se u obrazloženju žirija.

Svečana dodela nagrade "Žanka Stokić" biće 22. marta u Narodnom pozorištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track