Svetlana Bojković: Verujem u Tasovca kao ministra kulture
Foto: Damir Dervišagić

Intervju, velika srpska glumica koja živi na severu Evrope

Svetlana Bojković: Verujem u Tasovca kao ministra kulture

Pop kultura -
Treba mu dati šansu i očekujem da će dobiti podršku vlasti, jer bez toga ne može da sprovede nijednu ozbiljnu reformu, kaže Ceca
1 / 3 Foto: Dragan Kadić

Nije izgubila veru u umetnost!Otkako se sa suprugom Slavkom Kruljevićem, ambasadorom Srbije u Finskoj i Estoniji, odselila u Helsinki, glumačka diva Svetlana Ceca Bojković povukla se sa scene. U Srbiji će provesti prvomajske praznike. Da li ste se vratili u Beograd na duže?- Ne. U Beograd dolazim četiri puta godišnje. Ne ostanem nikad manje od dve nedelje, a sada ću biti čak tri. Opet ću iskoristiti boravak da skoknem do Banjaluke da odigram predstavu „Gospođa ministarka“. Bližimo se stotom izvođenju. Predstava po tekstu Branislava Nušića je jedini moj kontakt sa scenom, da ne zarđam.Ostali ste verni jedino Nušiću. Zašto je on i danas naš savremenik iako se rodio pre 150 godina?- Nušić je dobro poznavao naš mentalitet, koji se, kao što je poznato, veoma sporo menja. Posle 100 godina, kad uzmete da čitate njegove kolumne objavljene u knjizi „Sve je kao nekad“, bukvalno se ništa nije promenilo, na našu žalost. Danas se promenilo samo ruho. U Nušićevo vreme nisu se toliko ubijali, nije bilo sačekuša, ali su krali i bili nedorasli vlasti i situaciji i pre jednog veka.Podseća li vas nešto u Helsinkiju na Beograd?- Uvek se upitam zašto kod nas ne može da bude tako. U severnim zemljama je osnovna reč poverenje i, ako se dogovorite o nekakvom biznisu, nema šanse da će neko pokušati da vas prevari. Poslovi su zato čisti i plodonosni.

Dobio podršku... Ivan Tasovac
Dobio podršku... Ivan Tasovac

Ivan Tasovac je ponovo izabran za ministra kulture.- Tasovca veoma poštujem i volim. Znam ga još kad je bio dete i celu njegovu porodicu. Verujem u njega. Neki ljudi i nisu zadovoljni njegovim izborom. Treba mu dati šansu i očekujem da će dobiti podršku vlasti, jer bez toga ne može da sprovede nijednu ozbiljnu reformu. Radujem se što je ponovo izabran.Gledali ste mnogo predstava u Finskoj. Da li naša produkcija zaostaje za svetom?- Ne. Mi smo vrlo talentovani. Moguće da sam malo subjektivna jer osećam naš mentalitet više nego taj severnjački. Finci imaju operu i balet na višem nivou. Muzički život je razvijen. Publika je tamo veoma obrazovana.Koje ste iluzije izgubili s godinama kao glumac?- Iluzije u umetnosti nisam izgubila. Uspela sam da sačuvam onu iskru stvaralaštva koju sam imala i na početku karijere. Ostale iluzije koje se odnose na realan život odavno sam izgubila. Danas planeta drugačije izgleda nego kad sam bila mlada. Nisam očekivala da ćemo tako živeti u 21. veku.

„Bolji život“NIJE VREME ZA RIMEJKDa li biste voleli da neko uradi rimejk „Boljeg života“?- Nije vreme za to. Serija je imala šarma u obliku u kojem je napravljena. Kad se danas gleda, publiku hvata nostalgija za tim vremenom jer je bilo čednije nego ovo danas.

PlanoviŽELIM DA IGRAM DESANKU MAKSIMOVIĆŠta će biti s filmom u kojem je trebalo da igrate Desanku Maksimović?- Nastao je problem oko novca. Najbolje da pitate Mišu Paramentića. Želja mi je da odigram veliku srpsku pesnikinju kao što je bila Desanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track