POSLE MENE POTOP: Pročitajte zašto Princip nije poslušao Pašićevo naređenje!

Besmrtna mladost

POSLE MENE POTOP: Pročitajte zašto Princip nije poslušao Pašićevo naređenje!

Pop kultura -
Nikola Pašić javio je Beču o zaveri protiv Ferdinanda, i poslao svog čoveka da zaustavi atentatore. Gavrilo Princip nije hteo da odustane

Zahvaljući doušnicima koje "civilna" policija imala među Apisovim ljudima, predsednik vlade Nikola Pašić vrlo brzo je saznao da su tri mladića - nisu mu bila poznata njihova imena - prešla Drinu i uputila se u Sarajevo da ubiju austrougarskog prestolonaslednika.

Pašić je poslaniku Srbije u Beču Jovanu Jovanoviću Pižonu naložio da o tome izvesti austrougarsko ministarstvo spoljnih poslova. Istovremeno, naloženo je Apisu da atentatore vrati.

Vojin Tankosić je u Bosnu poslao svog telohranitelja Đuru Šarca, koji se sreo sa Danilom Ilićem i preneo mu zahtev iz Beograda.

"Srbija još nije spremna za rat koji će svakako početi ako Ferdinad bude ubijen", rekao mu je.

Ilić se složio da se akcija obustavi, ali je Gavrilo Princip ostao gluv za sve argumente."Posle mene - potop!", rekao je.

Ne želeći da ga smatraju izdajicom, Ilić je tada nastavio sa pripremom atentata. Kasnije je zbog toga obešen.

Unutrašnji lomovi, ljubavi, složeni porodični odnosi, organizacija atentata i zakulisne igre špijunskih službi čine sadržaj uzbudljivog i potresnog romana Gavrilo Princip, besmrtna mladost, koji možete pronaći na svim kioscima od ponedeljka 2. juna.

Sve osobe pomenute u ovoj knjizi su stvarne i svi događaji istiniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track