DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI: Kusturica snima film o Žutoj kući!
Foto: Kurir štampano

Od Srbije ne očekuje pomoć

DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI: Kusturica snima film o Žutoj kući!

Pop kultura -
Snimaće u Rusiji, gde će uz pomoć prijatelja realizovati taj poduhvat, dok od Srbije ne očekuje novčanu pomoć, niti će je tražiti

Reditelj Emir Kusturica najavio je snimanje filma o vađenju organa na Kosovu, odnosno o Nemcu kome je ugrađeno srce Srbina, žrtve zločina u "žutoj kući".

Iako se za sada zasniva na ideji, ona bi trebalo da se realizuje u naredne tri godine, a biće snimljen na osnovu istinite priče. Zbog ove najave, predsednik kosovskog udruženja filmskih umetika Ljirak Ćeljaj je zatražio da se Kusturica proglasi nepoželjnom osobom, tražeći i reakciju međunarodne zajednice.

Žuta kuća, foto: Kurir
Žuta kuća, foto: Kurir

Reaguući na ove izjave, Kusturica je naveo da nije izmislio tu priču, tako da mu ovakva reakcija nije jasna.

“Kаo specijаlni izvestilаc Sаvetа Evrope Dik Mаrti je podneo izveštаj o trgovini orgаnimа. Niti sаm je jа izmislio, niti rаzumem nervozu predsednikа kosovskog udruženjа filmskih umetnikа. Ipаk, smаtrаm dа je Ćeljаj rаzborit čovek i dа ubuduće neće dаvаti ovаkve izjаve, koje zаdаju veliki udаrаc kosovskoj demokrаtiji”, navodi slavni reditelj.

Film će se snimati u Rusiji, gde će uz pomoć prijatelja realizovati taj poduhvat, dok od Srbije ne očekuje novčanu pomoć, niti će je tražiti.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Žuta kuća je termin koji se koristi za trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Albaniji tokom 1999. godine. Tvrdnje o trgovini ljudskim organima prva je u javnost iznela bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci", koja je navela da je od novinara saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim transportovani u Italiju, odakle su distribuirani u klinike širom Evrope.

Inače, januara ove godine, tim specijalnog tužioca EU Klinta Vilijamsona okončao je istragu o Žutoj kući i očekuju se optužnice protiv bivših najznačajnijih komandanata OVK u narednih nekoliko meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track