SPAKTAKL: Lajbah zviždukom oduvao Beograđane!
Foto: PR

Politički manifesta u umetničkom obliku

SPAKTAKL: Lajbah zviždukom oduvao Beograđane!

Pop kultura -
dvosatni koncert u ispunjenoj velikoj dvorani Doma omladine Beograda
1 / 6 Foto: PR

BEOGRAD - Kultni slovenački bend Lajbah (Laibach) održao je u subotu uveče dvosatni koncert u ispunjenoj velikoj dvorani Doma omladine Beograda, gde je stigao u okviru turneje povodom aktuelnog albuma "Spectre", svojevrsnog političkog manifesta u umetničkom obliku.

Podeljen u dva dela, nastup Lajbaha, koji je još jednom oduševio beogradske fanove, istakao se interesantnim odabirom numera iz ranih faza kao i efektnim video podcrtavanjem svake pesme tokom cele večeri.Prvo je novi album predstavljen u celosti, počev od aktuelnog singla "Eurovision", prigodno najavljenog citatom čuvene teme-špice ove manifestacije.

"Europe is falling apart", grmeo je sastav iz Trbovlja, a u publici se čula potvrda te teze - "Tako je!"Ključna stavka prvog dela, a i celog koncerta, je ono što se čulo tridesetak minuta kasnije. Prethodni, uvodni singl "The Whistleblowers" kroz neodoljivo zaraznu, naizgled bezbrižnu i lepršavu melodiju protkanu zviždukom, govori o nimalo bezbrižnim i lepršavim stvarima, o heroizmu nekih novih Prometeja slobode.

"Zvižduk" se ekspresno katapultirao u najznačajnije pesme sastava koji uveliko troši četvrtu deceniju aktivnog rada.Smestio se, izmedu udarnih novih pesama, i ostatak "Spectre"-a. Redom: "Walk With Me", "Americana", "We Are Millions And Millions Are One", "Eat Liver!", "Bošanova", "Koran" i, pred pauzu, "No History" i "Resistance is Futile".Bend se u drugom delu, očekivano, oslonio na stare pesme, ali je izbegao klasičan "best of" odabir za listu. Izostale su ovoga puta čuvene obrade poput "Acroš the Universe" i "The Final Countdown". Našlo se, međutim, mesta za neke druge kao što su "Ballad Of a Thin Man" Boba Dilana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track